DI: Nu vender opsvinget tilbage

Efter et sløvt andet kvartal er der udsigt til fremgang i dansk økonomi, lyder det fra DI, der forventer at beskæftigelsen stiger med 56.000 inden 2018.

DI foventer, at opsvinget fortsætter efter et andet kvartal, der skuffede på en række fronter. Grafen viser udviklingen for beskæftigelsen og kan ses i sin fulde størrelse nedenfor. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et kvartal i slæbesporet, har dansk økonomi igen foden på speederen, vurderer DI i en netop offentliggjort rapport. I andet kvartal faldt både ekporten og privatforbruget, men forudsætningerne for fremgang er på plads, så industriens organisation forventer, at væksten nu vender tilbage.

Til trods for det sløve andet kvartal hæver DI sin vækstforventning for 2015 til 1,5 procent, mens væksten i 2016 og 2017 forventes at blive på 2 procent. De gode takter ses også på arbejdsmarkedet, hvor DI frygter, at mangel på kvalificeret arbejdskraft kan bremse opsvinget i fremtiden.

»Alt tyder på, at andet kvartal var et bump på vejen, og der igen vil komme en fornuftig vækst i dansk økonomi i de kommende år. Men der er særligt én stor trussel mod den vækst, vi forudser, og det er manglen på medarbejdere,« lyder det fra adm. direktør i DI, Karsten Dybvad.

En svækket euro og opjusteret vækst i Europa støtter det danske opsving, og allerede i år forventer DI, at den private beskæftigelse vil stige med 24.000 personer, mens den skønnes at stige med yderligere 52.000 personer i 2016 og 2017 samlet set.

»Det er positivt, at så mange i Danmark kommer i arbejde, men vi er nødt til at tage det alvorligt, når mange danske virksomheder søger forgæves efter de medarbejdere, de skal bruge. Det bliver kun mere markant i de kommende år. Hvis politikerne ikke handler nu for at øge arbejdsstyrken, vil det sætte en effektiv stopper for opsvinget,« siger Karsten Dybvad.

DI ser inflationen holde sig på et lavt niveau i den nærmeste fremtid, mens vi ifølge organisationen kan se frem til et lavere niveau af offentlige investeringer og et højere niveua af de private.

TV:  DI opjusterer sit skøn for væksten