DI: Klimaet mellem Indien og Danmark er normaliseret

Niels Holck frygter, at politikerne vejer hans liv op mod eksportinteresser. Men ifølge erhvervsorganisationen DI er erhvervsklimaet mellem Danmark og Indien i dag normaliseret.

Samhandlen mellem Danmark og Indien led et knæk efter sagen om Niels Holck, der i 1996 kastede våben ned over landet. Men ifølge Dansk Industri mærker virksomhederne ikke mere til sagen. Foto: Piyal Adhikary/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Niels Holck mistænker danske politikere for at bruge eksporten som undskyldning for at udlevere ham til Indien, men nu melder erhvervsorganisationen DI, at erhvervsklimaet mellem Danmark og Indien er normaliseret.

»Niels Holck-sagen er et politisk problem, som ikke berører danske eksportvirksom­heder synderligt,« lyder det fra underdirektør i DI, Peter Thagesen.

Organisationen har for nylig opdateret markedssituationen i Indien. Den danske eksport er siden 2000 steget nogenlunde på linje med EU-gennemsnittet, og Danmark eksporterede det seneste år for 2,6 mia. kroner. Men nogle europæiske lande klarer sig bedre på det indiske marked end Danmark.

»Det skyldes blandt andet, at den danske erhvervsstruktur er præget af mange små virksomheder, som overvejende er aktive på nærmarkederne. Et stort og vanskeligt marked som Indien er noget af en mundfuld for en lille dansk virksomhed. Dertil kommer, at danske virksomheder typisk producerer dyre varer af høj kvalitet, som Indiens velstandsniveau ikke helt matcher,« siger Peter Thagesen.

Ingen barrierer for virksomheder

Han advarer mod at læse kriser i forhold til Niels Holck-sagen ind i eksportstatistikken.

»Internationale konjunkturer og økonomien i Indien har væsentlig indflydelse på eksporten. Derfor skal man være forsigtig med at konkludere, at et konkret eksportdyk har noget at gøre med Niels Holck-sagen. Det er meget lidt, vi hører til den sag. I dag er Indien business as usual i forhold til alle andre eksportmarkeder. Vi får heller ikke henvendelser fra virksomheder, som oplever særlige problemer med at få visum til Indien,« siger han.

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) mødtes for nylig med Indiens premierminister under et dansk eksportfremstød i Indien for grøn energi.

»De danske virksomheder oplevede stor interesse, og delegationsrejsen er blot det seneste eksempel på, at danske virksomheder ikke oplever nogen særlige barrierer,« siger Peter Thagesen.