DI: De ufaglærte har stadig fodfæste på det danske arbejdsmarked

Nye tal fra Dansk Industri, DI, viser, at det er ledigheden blandt 3Ferne, som er faldet mest i opsvinget. Det er udtryk for, at der er masser af ufaglærte job, mener DI. Tallene fortæller langt fra hele historien, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og 3F.

byggeplads
OBS TIL BM BUSSINESS! Byggeplads i Vanløse, torsdag d. 18. juli. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Robotterne og teknologien tager over, og der bliver ikke mange job tilbage til de ufaglærte danskere. Sådan har dommen lydt i flere år, men det er en sandhed med stærke modifikationer. Nye tal viser, at medlemmerne af 3F er dem, der har haft det største fald i ledigheden i de sidste seks år.

Samlet set er antallet af ledige dykket med 54.700 personer fra september 2012 til september 2018. Bedst er det gået for 3Ferne, som har haft et fald i ledigheden på 15.800 personer.

Det er Dansk Industri, DI, der har lavet beregningerne, og DI mener, at de viser, at der er masser af plads til de ufaglærte på det danske arbejdsmarked. Både Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, og 3F mener, at tallene fra DI langt fra fortæller hele billedet.

»Jeg synes, at vi ser en stærk udvikling i, at der bliver færre ledige i 3Fs a-kasse, hvor de har mange ufaglærte medlemmer. Det viser for mig, at 3Ferne har fået det meget bedre på arbejdsmarkedet i de seneste år,« siger underdirektør i DI, Steen Nielsen, der påpeger, at medlemmerne af 3F først og fremmest har nydt godt af den generelle jobfremgang, der har været på det danske arbejdsmarked de senere år.

»Der er mange jobfunktioner, hvor de ufaglærte spiller en vigtig rolle. Det er både inden for service og inden for transport og inden for industrien. Selv om vi har en stærk teknologisk udvikling, der stiller krav, kommer vi ikke uden om, at der er gode muligheder for de ufaglærte,« siger Steen Nielsen.

Han fremhæver, at når eksempelvis robotter gør deres indtog i virksomhederne, opstår der ofte flere nye job til de ufaglærte end til de faglærte.

De faglærte er vinderne

Tirsdag kom de økonomiske vismænd med deres halvårlige rapport om dansk økonomi. Heri har vismændene blandt andet set på, hvordan det går med ufaglærtes tilknytning til arbejdsmarkedet.

Det er et af de afgørende elementer på det danske arbejdsmarked over de kommende år. De fleste prognoser går på, at der bliver brug for flere faglærte og i lidt mindre grad flere akademikere, mens der bliver brug for færre ufaglærte.

Som en af konklusionerne på deres analyse skriver vismændene, at »den teknologiske udvikling og globaliseringen har mindsket efterspørgslen efter arbejdskraft, der udfører rutineopgaver.« Det har trukket i retning af mindre behov for arbejdskraft med mellemlange uddannelser, men det har også givet mindre efterspørgsel efter ufaglærte.

Underdirektør Dansk Industri, DI, Steen Nielsen.

»Der er mange jobfunktioner, hvor de ufaglærte spiller en vigtig rolle.«


Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, Erik Bjørsted, fremhæver, at man ikke kan måle, hvor godt det går for de ufaglærte alene ved at se på udviklingen i ledigheden, som DI har gjort.

Det afgørende er, hvordan det går med beskæftigelsen. Og her ser tallene for de faglærte ikke så godt ud. Tal fra AE viser, at for personer, der ikke har andet end folkeskolen som fuldført uddannelse, har der været en nedgang i beskæftigelsen på 14.000 personer fra efteråret 2013 og til 2017.

Nyere tal findes ikke.

»Samlet kan man ikke kalde de ufaglærte for opsvingets vindere. Det er derimod de erhvervsfaglige. Fremadrettet peger vores prognoser på, at beskæftigelsen for ufaglærte kommer til at falde. Derfor mener jeg stadig, at de ufaglærte står med dårlige kort på hånden,« siger Erik Bjørsted og fremhæver, at ledigheden for 3Ferne er faldet bl.a., fordi der er rigtigt mange af dem, som er faldet ud af dagpengesystemet.

Mærker opturen

I tallene fra DI har man kun set på, hvilke a-kasser der har haft det største fald målt på antal personer. Det er ikke holdt op mod, hvor store de enkelte a-kasser er. I hvilken ledighed, der som udgangspunkt var i de enkelte a-kasser.

Cheføkonom i 3F Frederik I. Pedersen mener heller ikke, at DIs tal er retvisende for, hvordan det er gået for de ufaglærte. Han fremhæver i lighed med Erik Bjørsted, at det kun er omkring halvdelen af 3Fs medlemmer, der er ufaglærte. Resten er faglærte.

»Når det er sagt, så ser vi også tegn på, at beskæftigelsessituationen er bedret for 3Ferne. Vi har en meget konjunkturfølsom beskæftigelse – så vores medlemmer mærker nedturen, men de mærker også opturen,« siger Frederik I. Pedersen.

»Der er også blevet færre 3Fere i arbejdsstyrken over perioden, hvorfor andelen af 3Fere i beskæftigelse har været stigende. Det er vi glade for, men det ændrer ikke på de store udfordringer, der tegner sig for fremtidens arbejdsmarked, hvor der skal fuld skrald på opkvalificering og uddannelse. Der bliver ikke flere job til de ufaglærte, men færre,« siger Frederik I. Pedersen.