DI: Danmark sakker bagud i global optur

Kun tre af de mest kriseramte lande i Europa er dårligere end Danmark til at sparke gang i produktionen.

Topcheferne i Danmarks industrivirksomheder har ikke formået at sparke produktionen over niveauet fra før finanskrisen begyndte i 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver handlet varer som aldrig før. Ifølge en opgørelse fra Dansk Industri har verdenshandlen passeret det tidligere toppunkt fra 2008 og samtidig er også produktionen i top.

Men herhjemme har vi stadig problemer med at komme op i tempo, viser det sig. Faktisk er industriproduktionen på så lavt et niveau i første kvartal 2011 sammenlignet med samme periode 2008, at kun Italien, Spanien og Grækenland skubber Danmark væk fra den lidet flatterende plads som bundprop. Og industriproduktionen ligger fortsat mere end 10 pct. under niveauet fra 2008.

- På trods af at eksporten er med til at trække dansk økonomi fremad, så har vi svært ved at koble os på den internationale fremgang. Målt i mængder har vi kun hentet 60 pct. af det tabte tilbage, skriver Dansk Industri.

- Væksten i dansk eksport er mindre end hos vores konkurrenter. Flere år med svækkelser af konkurrenceevnen betyder, at dansk eksport taber markedsandele på flere af vores vigtigste eksportmarkeder, og samtidig er dansk eksport ikke lige så godt repræsenteret på vækstmarkederne.

Dansk Industri forudser, at der er udsigt til en mindre fremgang i dansk eksport, end væksten i verdensøkonomien ligger op til.