DI: Begrænset effekt af Gaza-krig

Den åbne krig mellem Israel og Hamas skaber ny uro på et milliardmarked for danske virksomheder. Dansk Industri følger situationen, men vurderer indtil videre, at krigens kun vil få begrænset effekt på eksporten.

Foto: PATRICK BAZ.
Læs mere
Fold sammen
Konflikten mellem Israel og Hamas er eskaleret voldsomt i de seneste uger med Israelske soldaters invasion af Gaza som den foreløbige kulmination.

Det kan få betydning for den danske eksport til sprængfarlige område. Den er dog først og fremmest koncentreret om samhandlen med Israel.

”Det er klart, at en konflikt som denne skaber uro og gør tingene mere besværlige for danske virksomheder i Israel. Men generelt vil jeg vurderer, at betydningen for de danske virksomheder er relativt begrænset,” siger Peter Thagesen, afsætningspolitisk chef hos Dansk Industri, til Business.dk.

Han oplyser, at den danske eksport til Israel er på 1. mia. kr. om året, hvilket placerer landet som nr. 48 på listen over de største aftagere af danske produkter og serviceydelser. En liste, hvor det palæstinensiske selvstyre i Gaza slet ikke optræder.

Størstedelen af de 1,4 mio. indbyggere i Gaza lever i decideret fattigdom og bruttonationalproduktet pr. indbygger er kun 60 pct. af, hvad det var i 1999.

”Det er en forarmet befolkning og et område, hvor stort set ingen danske virksomheder opererer,” siger Peter Thagesen og tilføjer, at 1,1 mio. af indbyggerne i Gaza er afhængig af nødhjælp udefra.

Hvis konflikten eskalerer yderligere, kan det dog få betydning for den danske eksport til Mellemøsten. Det ovenpå et par vanskelige år i kølvandet på Muhammed-konflikten, der udløste boykot af danske varer i en række arabiske lande i 2006.

”Mens andre lande har haft nogle gode år, er vi ved at være tilbage på niveauet fra før Muhammed-krisen. Det betyder, at vi har mistet markedsandele de seneste år. Men nu håber vi, at vi har lagt de vanskelige år bag os,” siger Peter Thagesen.