DF revser postaftalen: »Svenskerne har tørret os lige så slemt som i 1658«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto Byline: Svenskerne gik over isen fra Jylland til Fyn. Maleri af Johan Philip Lemke, Wikicommons af Henrik Brodersen (DF) og Ida Marie Odgaard af PostNord Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Her har du dagens friske nyhedsoverblik. Der er blandt andet nyt om, Apple Pay nu er kommet til Danmark. Der er en advarsel mod et særligt boliglån.

Men først er der uro om den nye post-aftale mellem Danmark og Sverige.

DF om post-aftalen: »Svenskerne har tørret os lige så slemt som i 1658«

Fredag lykkedes det de danske og svenske regeringer at indgå en aftale om redningen af det kriseramte PostNord, inden selskabet løb helt tør penge. Men aftalen vækker ingen begejstring i Danske Folkeparti, skriver Børsen (kræver abonnement).

Det skyldes, at danskerne skal betale 1,4 milliarder kroner i kapitalindskud, mens svenskerne blot skal betale omtrent 300 millioner.

»Svenskerne har tørret os lige så slemt som i 1658,« siger Henrik Brodersen, postordfører fra Dansk Folkeparti, med reference til Freden i Roskilde, hvor Danmark afstod Skåne Halland og Blekinge til Sverige for at undgå total undergang.

Tirsdag skal han mødes med postordførere fra de øvrige danske partier i Transportministeriet. Her skal de forsøge at finde en fremtidig kurs for det danske postvæsen.

De Radikales postordfører Andreas Steenberg er heller ikke tilfreds med aftalen.

"Hvis du ser på fremtiden for postomdeling, så er der intet løst med den her aftale. Man har bare givet dem penge. Men hvad så om et år?" spørger Andreas Steenberg.

Topøkonomer: Danmark vil vinde på robotternes indtog

Der er ingen grund til at frygte robotternes indtog for Danmark. For på alle de vigtigste parametre står Danmark særligt godt rustet til at drage fordel af de store forandringer, som robotterne vil medføre i samfundet over de kommende årtier.

Det er den klare konklusion blandt de mere end 50 økonomer, som har svaret i Berlingske Business' Økonompanel.

En høj IT-parathed og et højt uddannelsesniveau vil gøre det nemt at integrere endnu flere robotter.

Den store udfordring bliver at undgå, at der efterlades massevis af ufaglærte uden mulighed for at få job. 72 procent af økonomerne mener, at det er de ufaglærte, der er i størst fare for at blive ledige som følge af robotter.

Læs historien her (kræver abonnement).

Business anbefaler

Apple Pay kommer nu til Danmark

De første danske banker - Nordea og Jyske Bank - giver nu deres kunder adgang til den mobile betalingstjeneste Apple Pay. Det oplyser begge banker.

Apple Pay fungerer ved, at et kreditkort tilknyttes en app, som herefter kan bruges til at betale med.

Apple Pay kan bruges ved betalingsterminaler, der har symbolet for Apple Pay eller kontaktløse kortbetalinger. Derudover kan kunderne bruge Apple Pay i mange apps og online.

For at kunne bruge Apple Pay skal du have en iPhone 6 eller nyere.

Læs mere her.

Populære boliglån med renteloft er blevet for dyre

Alle de danske boligejere, der har et lån med renteloft bør skifte dem ud, mener chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm. Det siger han til Finans.

Lånene blev renteloft blev populære op gennem 00erne. Renterne steg, og danskerne var klar til at betale for et loft, der sørgede for, at renten ikke stak helt af. Men renterne er siden faldet til ekstremt lave niveauer og de dyrere renteloftslån kan altså ikke længere betale sig.

»Mange lån med 5- eller 10-årige renteloft skal refinansieres til januar, og det er oplagt, at de bliver opsagt inden den 31. oktober, så de kan indfris til kurs 100,« siger Martin Lundholm.

Det skal investorerne holde øje med

Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, giver her tre bud på dagsordener, som investorerne skal være opmærksomme på i dag:

  • På nøgletalsfronten er det tid til PMIer og dermed tillidsindikatorer fra Frankrig, Tyskland og EURzonen og senere også fra USA. Tallene vil bekræfte det gode momentum ikke mindst i den europæiske økonomi.
  • Catalanernes uafhængighedsdrøm lever stadig videre og efter aktivering af artikel 155 i den spanske forfatning, som reelt sætter det catalanske selvstyre ud af drift, venter alle på et modsvar fra catalanerne, som nu reelt styres fra Madrid. Mandag gik en generelt lettere positiv aktiestemning i Europa udenom netop Spanien på grund af den fortsatte politiske uro.
  • Nationalbanken siger det. Analytikere siger det, og Jamie Dimon fra J.P. Morgan siger det højest. Bitcoin er i en boble og har været det meget længe. Mens analytikere anerkender potentialet i den bagvedliggende teknologi, blockchain, er det svært at forstå, at Bitcoin kan være et betalingsmiddel, som jo definitorisk er noget relativ stabilt. Investorerne er ligeglade. Alene i år er ”valutaen” mere end femdoblet.

Det sker på markederne

Aktiehumøret er forsigtigt positivt på Asiens børser tirsdag morgen, hvor der er små plusser i næsten alle toneangivende landeindeks.

  • Nikkei 225: +0,1 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: +0,03 pct.

  • China Shanghai Composite: +0,1 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,2 pct.