DF alene om at tro på hurtig vending

Ledigheden fortsætter med at stige og runder et skarpt hjørne. Dansk Folkeparti står alene med en forventning om, at udviklingen snart vender.

Mens antallet af ledige runder 100.000, skændes politikerne om, hvor langt der er til bunden af krisen, og hvornår solen igen vil skinne på dansk økonomi.

Dansk Folkeparti tror på, at det værste er overstået på arbejdsmarkedet og venter lysere tider rundt om hjørnet.

"Vi forventer klart en bedring i løbet af efteråret, men hvor meget og hvor lang tid der går, inden det flader ud og stabiliserer sig, og det begynder at vende igen, det er svært at sige. Men vores forventning er, at det flader ud her i efteråret, og så vender det til foråret," siger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted.

Det er tegn på øget vækst i byggeriet og i industriens produktion, der giver Bent Bøgsted håb, men han står meget alene med sin optimisme. Socialdemokraterne advarer kraftigt mod at tro, at krisen er ovre.

Minister er knapt så optimistisk
"Man kan spørge, hvor slemt det skal blive, før Dansk Folkeparti synes, at man skal gøre noget ved det," siger Socialdemokraternes gruppeformand, Carsten Hansen.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) erklærer sig "knap så optimistisk" som Bent Bøgsted, men hæfter sig dog ved, at der er nedgang i antallet af varslede fyringer.

"Jeg er desværre ikke i tvivl om, at vi vil se stigende ledighed. Det er selvfølgelig også derfor, at regeringen hele tiden holder øje med, om der skal nye initiativer til. Skal der det, så kommer de," siger Inger Støjberg.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i juni var 105.100 ledige, hvilket er mere end en fordobling i forhold til samme tid sidste år. Flere bankøkonomer regner med, at ledigheden vil fortsætte med at stige både i år og næste år.

Ny pulje en mulighed
"Vi venter fortsat, at ledigheden når op på 130.000 personer ved årets udgang og 175.000 personer ved udgangen af 2010, hvor dansk økonomi efterhånden vil være kommet så meget op i omdrejninger, at ledigheden stabiliseres," lyder det fra chefanalytiker fra Nordea, Anders Matzen, i en pressemeddelelse.

Inger Støjberg fremlægger en såkaldt ungepakke efter sommerferien, der skal sikre de unge generationers fodfæste på arbejdsmarkedet. Carsten Hansen vil i stedet have regeringen til at lave en "national investeringspakke" sammen med Folketingets partier, og han anbefaler miljø-, energi- og anlægsinvesteringer for 36 milliarder kroner.

Det afviser både Dansk Folkeparti og Inger Støjberg.

Dansk Folkeparti vil holde nøje øje med udviklingen de kommende måneder og er om nødvendigt klar til "målrettede" initiativer, siger Bent Bøgsted.

Det kunne være en ny renoveringspulje - på linje med den pulje, som boligejere kunne søge penge fra til boligforbedringer tidligere på året, foreslår han. Den idé skydes dog på forhånd ned af De Konservative.

"Jeg mener ikke, der er behov for at lave en renoveringspulje igen," siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Knud Kristensen.

/ritzau/