Detailsalget stiger til det højeste niveau i fem år

Der bliver købt for mere i de danske butikker. Det viser tallene for oktober, der er det højeste siden 2011.

Detailsalget klarer sig glimrende trods lav forbrugertillid. Free/Colourbox
Læs mere
Fold sammen

København. Detailsalget i Danmark steg med 0,8 procent i oktober til det højeste niveau i fem år. Det skriver Danmarks Statistik.

- I oktober steg fødevarer og andre dagligvarer med 0,2 procent og andre forbrugsvarer gik op med 0,4 procent.

- Varegruppen beklædning med videre var højdespringeren med en stigning på 5,6 procent, hvilket skal ses i lyset af et stort fald i september, skriver Danmarks Statistik.

Mens niveauet nu er det højeste i fem år, ligger det fortsat under niveauet fra før krisen.

- Alt i alt kan vi glæde os over, at oktober måned giver os forhåbninger om et fjerde kvartal, hvor det private forbrug klarer sig bedre end kvartalet før, skriver økonom ved Dansk Erhverv Jens Hjarsbech i en kommentar.

- Det private forbrug er trækhesten i vores ellers træge økonomi i øjeblikket, som ellers har svært ved rigtigt at komme ud af slæbesporet.

Samtidig med tallene for detailsalget har Danmarks Statistik udgivet tallet for forbrugertilliden i november. Den faldt til niveauet 0,9 fra 1,2 i oktober.

- Det er specielt tilliden til den økonomiske situation om et år, som igennem længere tid har haltet, skriver cheføkonom ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted i en kommentar.

- Måske den megen snak om vækstkrise i dansk økonomi bærer en del af skylden for den vigende tillid.

Detailsalget plejer gerne at følge forbrugertilliden. Dansk Erhverv tror dog på, at de håndgribelige positive momenter for forbrugerne kan fastholde privatforbruget.

- Selv om forbrugertilliden er på det laveste niveau i mere end tre år, så regner vi med, at det private forbrug kommer til at stige pænt over de kommende kvartaler.

- Stigende huspriser, stigende beskæftigelse og reallønsvækst indikerer fremgang i det private forbrug.

- Så vi er sådan set en del mere optimistiske end danskerne som gennemsnit er, skriver cheføkonom hos Dansk Erhverv Steen Bocian i en kommentar.

/ritzau/