Detailhandlen faldt i februar

Vi købte lidt mindre ind i februar i forhold til januar. Der er dog sket en stigning i forhold til februar i fjor.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Salget i detailhandlen faldt 0,2 pct. fra januar til februar. Men målt over en tre måneders periode fra december 2014 var salget 0,3 pct. højere end i den foregående tremåneders periode.Og i forhold til februar 2014 er der også tale om en stigning i år på 0,8 pct., visr tallene fra Danmarks Statistik.

Salget af beklædning faldt 0,1 pct., mens salget af fødevarer og andre dagligvarer steg 0,3 pct., viser tallene, som er korrigerede for prisudvikling, normale sæsonudsving og effekten af handelsdage.

Et stagnerende privatforbruget er en stor faktor i den langsomme vækst, som Danmark oplever i øjeblikket.

Sydbanks makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen bider mærke i, at detailsalget har vist en positivt årsstigningstakt  13 måneder i træk.

»Dagens beskedne fald i detailsalget spolerer ikke billedet af, at der ved at ske et skifte i dansk økonomi, hvor danskernes forbrugslyst i højere grad vil bidrage til den samlede økonomiske vækst i fremtiden,« skriver han i en kommentar.

Fremadrettet vurderer han, at der er udsigt til mere fremgang i detailsalget og danskernes forbrug generelt.

»Bolig- og arbejdsmarkedet viser pæn fremgang, og samtidig får danskernes forbrugslyst yderligere medvind af den historisk lave rente og faldet i olieprisen. De gode forhold for forbrugernes økonomi spejler sig også tydeligt i forbrugertilliden, som længe har befundet sig på et højt niveau. Vi forventer derfor en yderligere fremgang i detailsalget i løbet af 2015, og forventer en samlet vækst i det private forbrug på 2,0 procent i 2015, hvilket er udslagsgivne for, at vi tør sige, at opsvinget banker på døren til dansk økonomi,« skriver den optimistiske økonom.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit drypper lidt malurt i bægeret ved at påpege, at vi stadig er langt fra niveauet for detailsalget før krisen ramte.

»Således befinder detailsalget sig fortsat knap 12 pct. under førkrise-niveauet i september 2007. Fortsætter detailsalget med at stige med samme hastighed, som vi har set over det seneste år, skal vi helt hen til sommeren 2021 før detailsalget igen er tilbage på førkrise-niveauet,« skriver han.

Årsagen er efter hans mening, at danskerne har ændret indkøbsvaner, og at de nu lægger en stigende andel af deres forbrug uden for landets grænser via internethandel.