Det vil Trump gerne have fokus på: Amerikansk økonomi var stærk før coronaudbruddet

Der blev skabt rigtig mange nye job i USA i januar og februar, og ledigheden faldt til det laveste siden 1960erne. Det ville præsident Trump gerne have på forsiden, men i stedet er det også i USA coronakrisen, der dominerer nyhedsstrømmen. Og amerikansk økonomi går nok også i stå ligesom herhjemme.

Præsident Trump har gjort alt for at sikre medvind for amerikansk økonomi. Derfor udgør udbruddet af coronavirus en trussel mod Trumps genvalg i november. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saul Loeb/Reuters/Ritzau Scanpix

Amerikansk økonomi bragede af sted i begyndelsen af året – før coronavirussens indtog. Der blev nemlig skabt hele 273.000 nye job i den amerikanske økonomi i februar og det samme i januar. I begge måneder var over 220.000 af de job i den private sektor. Byggeriet har godt nok fået lidt hjælp fra en mild vinter, men det er fortsat meget stærke tal.

Antallet af offentligt ansatte fik lidt medvind fra midlertidige ansættelser forud for forårets folketælling, men den helt store effekt herfra kommer normalt først i april og maj. Også her kan coronavirussen spille ind, for det forekommer ikke helt sikkert, at tusindvis af indsamlere skal gå fra dør til dør og interviewe husstande midt i en epidemi.

Arbejdsløsheden faldt igen til 3,5 procent i februar og er dermed på det laveste niveau siden 1960erne. Det går godt i USA, hvilket er akkurat dét, som præsident Donald Trump gerne ville have som overskrifter i dagens aviser. For den stærke økonomi er Trumps vigtigste argument for genvalg 3. november, og de seneste måneder har et væld af politiske initiativer været designet til at skabe mest mulig medvind på cykelstierne.

Faktisk ville dagens jobtal for bare et par uger siden have affødt en diskussion om, hvorvidt der kunne komme en rentestigning i år. Nu har den amerikanske centralbank i stedet sat renten ned med et halvt procentpoint til 1,25 procent. Og de finansielle markeder indpriser lige nu yderligere rentenedsættelser mod nul. På trods af de gode jobtal falder de amerikanske aktier i dag ligesom i Europa.

Corona rammer amerikansk økonomi

Når vi ignorerer de stærke tal, skyldes det naturligvis, at coronavirussen først lige er begyndt at hærge i USA. Med 12 registrerede dødsfald og 188 registrerede smittede er dødeligheden indtil nu ret høj i USA. Men det skyldes nok, at mange smittede endnu ikke er fundet, og dermed risikerer smitten at spredes yderligere, inden myndighederne får et overblik.

Amerikanske megasupermarkeder er blevet overrendt af hamstrende amerikanere, mens restauranter og flyselskaber på den side af Atlanten melder om store fald i efterspørgsel. Derfor vil jobvæksten nok gå helt i stå i de kommende måneder – sammen med økonomien som helhed. Det bliver økonomisk værre, før det bliver bedre igen.

Ulrik Harald Bie er Berlingskes økonomiske redaktør