Det vigtigste tal i økonomien rammer kl. 14.30: Kan vende renter og aktier på hovedet

Der er gang i den på finansmarkedet i øjeblikket. Aktierne hopper op og danser, mens renterne stiger hurtigt. I dag kommer det nøgletal, der er baggrunden for al balladen – den amerikanske inflation. En overraskelse kan ifølge eksperter udløse en ny runde turbulens.

Jerome Powell, chef for den amerikanske centralbank, holder givetvis godt øje med onsdagens inflationstal. Stiger det mere end ventet, vil det lægge pres på ham i forhold til at stramme pengepolitikken yderligere.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Graeme Jennings/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Op, op, op.

Sådan er det gået for forbrugerpriserne i hele verden det seneste års tid, og når de amerikanske inflatonstal rammer i dag klokken 14.30 dansk tid, har det potentiale til at vende renter, boliglån og aktiemarkedet på hovedet. Siden verden genåbnede efter coronanedlukningerne, er forbrugerpriserne i verdens største økonomi nemlig skudt i vejret, og det har skabt uro hos både politikerne og centralbanken i Washington, D.C.

Tirsdag sagde chefen for centralbanken, Jerome Powell, at høj inflation udgør en »alvorlig trussel«, og han lovede at bruge alle tænkelige værktøjer for at tøjle det.

»Hvis vi bliver nødt til at hæve renterne mere over tid, så gør vi det,« sagde Powell i en tale foran Senatet.

Højeste inflation i 39 år

Centralbankchefen har ellers indtil efteråret 2021 holdt stædigt fast i, at den stigende inflation i USA var »midlertidig«, og at der ikke krævedes voldsomme pengepolitiske stramninger. Men i november kravlede tallet op til 6,8 procent, og Powell indrømmede, at inflationen havde vist sig at være mere vedholdende end ventet. Nu forventer analytikerne, at onsdagens rapport vil vise, at inflationen steg til syv procent i december. Det vil i så fald være det højeste niveau siden juni 1982.

»Investorerne tror, at inflationen vil toppe i denne måned, og at tendensen vil vende inden foråret. Men sandheden er, at ingen ved, hvor vi er på vej hen. Alt, vi ved, er, at Fed (den amerikanske centralbank, red.) har ventet for længe med at håndtere det, og hvis dagens inflationstal er højere end forventet, kan vi godt regne med, at de seneste dages aktiestigninger forsvinder som dug fra solen,« siger Ipek Ozkardeskaya, markedsstrateg hos Swissquote.

Efter at være kommet rigtig dårlig fra start i 2022 begyndte aktierne igen at stige tirsdag og onsdag. Danmarks eliteindeks, C25, endte med en stigning på 0,9 procent tirsdag, og er oppe med 0,6 procent onsdag. Det danske indeks, og flere af de europæiske og amerikanske for den sags skyld, er dog stadig i mørkerødt territorium for 2022. C25 er nede med 5,7 procent siden nytår, mens det paneuropæiske Stoxx Europe 600 er faldet 0,8 procent, og det amerikanske S&P 500 har tabt 1,1 procent.

Samtidigt er renterne begyndt at stige med udsigten til en opstramning i den amerikanske pengepolitik. Den danske tiårige renter ligger med 0,15 procent på det højeste niveau siden oktober, og i sidste uge åbnede 2,0-procentlånet med ti års afdragsfrihed hos de danske realkreditinstitutter.

»Dagens amerikanske inflationstal for december kan meget vel igen udløse volatilitet, hvis vi får et tal over syv procent,« siger Michael Hewson, chefmarkedsanalytiker hos CMC Markets.

»Med en rentestigning i marts nu betragtet som en done deal, vil dagens tal være en afgørende vejviser i den bredere diskussion om, hvor mange stigninger der kommer senere. Centralbankerne står i et dilemma mellem stigende prispres, risikoen for en økonomisk afmatning på grund af restriktioner og et fald i forbrugertilliden,« siger han.

Artiklen er opdateret med en præcisering af størrelsen på amerikansk økonomi.