Det vælter frem med nye job

Der er udsigt til, at beskæftigelsen i år stiger et sted mellem 20.000 og 35.000 personer, hvilket er den største stigning i mange år.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En mindre jobfest er i fuld gang. DI (Dansk Industri) vurderer i en ny prognose for dansk økonomi, at den private beskæftigelse stiger med 32.000 personer i år og til næste år. Den fremgang kommer, efter at der sidste år var en fremgang i den private beskæftigelse på over 30.000 job, og dermed begynder der for alvor at blive gnavet ind på det store dyk i beskæftigelsen, som er set siden 2008, hvor 140.000 flere personer end nu var i arbejde.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit venter hele 35.000 nye job i Danmark alene i år, og hos AE-rådet ser chefkonsulent Frederik I. Pedersen også tegn på, at det begynder at lysne på det danske arbejdsmarked. Han peger på, at boligpriserne historisk set har været en yderst god indikator for den private beskæftigelse.

Flere penge

»Når huspriserne på landsplan er steget i en længere periode, så begynder den private beskæftigelse tre måneder efter også at tikke i vejret,« siger han.

Årsagen er især, at stigende huspriser øger danskernes formuer og får flere til at bruge flere penge. Men højere boligpriser er også en strømpil om, at der er mere tro på fremtiden, og at flere end før tør købe et nyt sted at bo.

Faktisk er der så meget drøn på det danske arbejdsmarked, at cheføkonom Klaus Rasmussen fra DI advarer mod flaskehalse og mangel på arbejdskraft.

»Det er der en tiltagende fare for. Det er især faglærte inden for jern og metal, som der allerede er en vis mangel på. Men det gælder også for ingeniører og andre udvalgte faggrupper,« siger Klaus Rasmussen.

Tore Stramer er enig i, at mangel på folk hurtigt kan blive et tema herhjemme, når den økonomiske vækst begynder at tage til i fart.

»Problemet kan komme som en tyv om natten, hvis væksten kommer og bliver større end ventet,« siger han.

Dræber væksten

Det dårlige ved faglige eller geografiske flaskehalse er især, at de presser lønnen op og svækker konkurrenceevnen i en sådan grad, at jobvæksten kan gå i stå. Samtidig er mangel på hænder og hoveder noget, der bremser væksten og virksomhedernes indtjening, som i sidste ende er afgørende for vores samlede velstand.

Med til at skabe håb om flere job er også den svækkede euro og danske krone, lave oliepriser og de store pengepolitiske tiltag fra ECB, der både har sænket renten, og som snart sender store summer i omløb. Det styrker afsætningsmulighederne for dansk eksport.

Også de varslede fyringer er faldet på det seneste til omkring 500 om måneden. Det er markant mindre end i både 2014 og 2013, hvor der flere gange var op mod 2.000 varslede fyringer om måneden.

Der er også flere nye jobopslag på nettet via Jobindex. Her er der en stigning på fem procent fra januar 2014 til januar 2015. Der blev i januar i år således lagt 19.430 nye job på internettet. Det er det højeste januartal efter krisen.

»Så det begynder at gå lidt bedre, men vi får næppe beskæftigelsen op på niveauet fra 2008 igen lige med det samme. Så skal der i hvert fald laves mange flere reformer herhjemme, som presser flere ud på arbejdsmarkedet. Ellers bliver der mangel på folk,« siger Klaus Rasmussen.