Det strammer til på arbejdsmarkedet

Flaskehalse. Ledigheden fortsætter med at falde, selv om faldet var mere moderat juni end i maj. Men det får ikke temperaturen på arbejdsmarkedet til køle af - tværtimod. Jyske Bank varsler lønfest.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsmarkedet er ved at stramme til med den risiko, at det kan udløse lønfest med deraf ubehagelige konsekvenser for dansk konkurrenceevne, eksport og vækst.
Meldingerne om problemer med flaskehalse er især udbredt i Hovedstadsregionen og indenfor byggeriet. Men det er ved at sprede sig til hele landet og flere brancher.
Arbejdsløsheden faldt i juni med 1.800 personer til 123.100. Dermed har 38.100 personer det seneste år forladt arbejdsløshedskøen. Og det er meget glædeligt. Men så lav ledighed er sjældent kun af det gode. Kombinationen af få ledige hænder og virksomheder der i stor stil efterspørger arbejdskraft, er en hed cocktail. Og det er ikke uden risiko for at det udløser løn og prisspiraler.

Overophedning også uden lønfestMen skulle lønstigningerne - mod Jyske Banks forventninger - forblive moderate, så er grundlaget for en mere langstrakt højkonjunktur til stede. Men overophedningstruslen forsvinder ikke af den grund. Den skifter blot karakter. I stedet vokser risikoen for overinvestering og låntagning, faldende betalingsbalanceoverskud og kraftige boligprisstigninger.