Det store drama om kronen

Valutamarkedet er gigantisk og udstyret med enorme kræfter. Så de er de helt store muskler Danmarks Nationalbank skal tage i brug, hvis de skal beskytte den danske krone mod at blive for stærk.

Foto: Søren Bidstrup. Bylinefoto: Lars Erik Skovgaard, , LES.
Læs mere
Fold sammen

Danmarks Nationalbank står med et uventet problem. Nemlig at penge vælter ind i Danmark og kronen er blevet for stærk. Stormløbet mod kronen er så voldsomt, at renten er sænket tre gange til nu minus 0,5 procent.

Men Danmarks Nationalbank og Finansministeriet har også for første gang nogensinde i historien stoppet for enhver udstedelse af nye statsobligationer for at presse de lange renter ned. Oven i det menes nationalbankdirektør Lars Rohde også at have brugt store summer på at svække kronen på valutamarkedet. Det er sket ved at sælge kroner og købe euro.

At det skulle komme så vidt herhjemme, er der ikke mange som har forudset. Forud for de danske folkeafstemninger om euroen i både 1992 og 2000 blev det tværtimod sagt igen og igen, at risikoen ved at stå uden for euroen var, at kronen kom under pres og renten derfor måtte sættes betydeligt op.

Nationalbankdirektører på stribe har også gennem flere år advaret boligerne mod, at gøre for stor brug af boliglån med variabel rente, fordi et pres mod kronen kunne sende renten i vejret.

Nu sker det stik modsatte af det frygtede. Kronen er for stærkt. Renten rasler ned.

Kronens uventede styrke hænger især sammen med, at Den Europæiske Centralbank (ECB) har valset massive opkøb obligationer for sænke renten i de 19 eurolande. Det svækker euroen og presser Danmarks Nationalbank til at gøre noget af det samme, da den danske rente ellers lyser op som meget attraktiv.

Men Danmark har også massive overskud på betalingsbalancen over for udlandet. Plusset på mere end 130 milliarder kroner om året, svarer til syv procent af det danske bruttonationalprodukt (BNP), og er dermed blandt verdens største. Så store overskud presser kronen op, fordi udlandet efterspørger kroner til at købe danske medicinalprodukter, fødevarer og meget andet.

De senere år har en international valutakrig også raset. Her har mange lande forsøgt at svække deres egen valuta på andres bekostning. Det er især Kina, Japan og Storbritannien, der er blevet skyldt for at snyde på vægten og svække deres valuta kunstigt, for at få flere job og større eksport. Danmark har lurepasset i det spil, men har høstet betydelige fordele af, et euroen er blevet svækket. Havde vi som tilfældet var før 1999 haft en D-mark, og havde kronen været knyttet til denne, så ville både D-mark og krone havde været betydeligt stærkere i dag. Danmark har set på den måde haft en stor økonomisk fordel ud af, at svage lande i Sydeuropa har svækket euroen og dermed også kronen. Så det er ikke helt uden grund, at kronen er stærk og Danmarks Nationalbank står med et uventet problem.