Det offentlige skal straffes

Det offentlige betaler i gennemsnit deres fakturaer 13 dage for sent, og det koster danske virksomheder 3,5 milliarder kroner om året. Venstre vil straffe med ekstrarente på fem procent.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Det koster danske virksomheder 3,5 milliarder kroner om året i ekstra renteudgifter til kassekreditten eller tabte renteindtægter, at det offentlige ofte undlader at betale regninger til tiden.

Det er problematisk i sig selv, men ekstra skidt i en tid, hvor virksomheder i forvejen kæmper med at skaffe penge nok til dagen og vejen.

Det vil regeringspartiet Venstre sætte en stopper for ved at indføre en strafrente, der skal kunne mærkes, hvis en offentlig instans ikke overholder betalingsbetingelserne:

»Det er ekstra kritisk i den nuværende situation, hvor vi i alle mulige sammenhænge forsøger at skaffe likviditet til erhvervsvirksomhederne. Jeg vil gerne slå til lyd for, at kommunerne per automatik tildeles en strafrente på eksempelvis fem procent, hvis de ikke betaler til tiden,« siger Venstres erhvervsordfører, Jacob Jensen, til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Dette ønske vil han præsentere for økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K), når hun er tilbage fra sommerferie.

DI støtter straf
Samtidig vil han have KL, Kommunernes Landsforening, til at gribe fat i nakken på de kommuner, som er dårlige betalere.

En opgørelse fra inkassefirmaet Intrum Justitia viser, at de offentlige institutioner i gennemsnit betaler deres fakturaer 13 dage for sent.

Dansk Industri støtter en strafrente til dårlige betalere fra det offentlige:

»Det vil være et rigtigt godt tiltag, som vil være med til at disciplinere dårlige offentlige betalere uden risiko for, at det går ud over forretningsforholdet mellem virksomheden og den offentlige kunde,« siger DIs chefkonsulent, Sune K. Jensen, til Morgenavisen Jyllands-Posten.