Det offentlige forbrug bliver tre gange højere end regeringens målsætning i 2018

Regeringen er langt fra eget mål for offentligt forbrug. Væksten i det offentlige forbrug bliver næste år mere end tre gange så høj som regeringens egen målsætning.

Økonomisk Redegørelse er regeringens prognose for dansk økonomi. Den præsenteres af økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille mandag den 18. december 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Når det går godt i dansk økonomi, bliver der som regel også brugt ekstra mange penge på den offentlige sektor.

Det ser også ud til at blive tilfældet i 2018. Ifølge regeringens egen prognose for dansk økonomi vil væksten i det offentlige forbrug næste år blive 1,0 procent.

Det er mere end tre gange så meget som VLAK-regeringens egen målsætning. Den fastslår, at det offentlige forbrug kun skal vokse med 0,3 procent om året.

Tallet fremgår af Økonomisk Redegørelse, som økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) mandag fremlægger.

Her skønner regeringen, at stigningen i det offentlige forbrug bliver 0,5 procent i år. Det er lavere, end regeringen forventede i august, men stadig over regeringens målsætning.

Samlet set vokser udgifterne til offentligt forbrug "mærkbart mere" under VLAK-regeringen, end de gjorde under Thorning-regeringen, siger cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen.

- Under Thorning steg det offentlige forbrug med gennemsnitligt 0,5 procent årligt. VLAK's gennemsnitlige udgiftsvækst for 2017 og 2018 ligger mærkbart højere svarende til 0,75 procent.

- VLAK's vækstrate i det offentlige forbrug er dermed en halv gang større end under Thorning. Det er ret kritisabelt, siger Mads Lundby Hansen.

Til sammenligning gik blå bloks mest velfærdsivrige parti, Dansk Folkeparti, til valg på en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent.