Det økonomiske opsving lever fortsat

Danskernes optimisme er på det højeste niveau i 40 år. Men industriens tro er omvendt hastigt aftagende.

Der er gang i den danske økonomi, og danskerne har fundet købelysten frem igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Det økonomiske opsving herhjemme er fortsat i live og på vej op i fart. Det vurderer et bredt udsnit af danske økonomer, efter nye tal på det sidste har skabt frygt for, at en ny krise er under opsejling.

Det er humøret hos danske industrivirksomheder, eller den særlige konjunkturindikator for industrien, der har været hastigt på retur i nu to måneder i træk.

Indikatoren er dermed blevet presset ned på det laveste niveau i fem år og ned på samme lave niveau som i 2009, hvor al international økonomi nærmest stod i flammer, og risikoen for et sammenbrud af eurosamarbejdet hang som en truende sky i luften.

Det er Danmarks Statistik, der løbende undersøger humøret hos de danske virksomheder, og nedgangen hænger især sammen med, at der er kommet færre nye ordrer fra udlandet til de danske virksomheder. Hvad årsagen til dette er, ved ingen endnu med sikkerhed, men en nærliggende forklaring kan være, at den seneste tids uro omkring Rusland og Mellemøsten skaber nervøsitet.

Store op- og nedture

Tallene svinger dog også løbende en del op og ned, hvorfor selv to skuffelser i træk ikke er nok til tænde alle alarmlamper.

»De seneste tal fra industrien er ikke svage nok til at aflyse det økonomiske opsving. Men de er med til at understrege, at der højst sandsynligt bliver tale om et skrøbeligt opsving, og at der ikke er meget, der skal gå galt, før opsvinget udebliver,« siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

Chefkonsulent Erik Bjørsted fra AE-rådet vurderer dog, at der på en lang række andre områder er så gode tegn på fremgang herhjemme, at opsvinget fortsat er i live.

»Beskæftigelsen er steget med 19.000 personer over det sidste år. Samtidig er der for tiden flere nye jobopslag end set længe, mens antallet af varslede fyringer er på det laveste niveau siden 2007.«

Optimismen bobler

Erik Bjørsted peger også på, at boligpriserne stiger, og at optimismen blandt danskerne generelt er stigende. Faktisk har danskerne lige nu større tillid til, at det snart begynder at gå bedre med dansk økonomi, end på noget andet tidspunkt gennem de sidste 40 år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Selv efter de tidligere store kriser i 1970erne, og da stilstanden efter midtfirsernes barske kartoffelkur og skattereform lakkede mod enden, var troen på fremtiden ikke oppe på samme rekordhøje niveau, som ses lige nu.

Det er Danmarks Statistik, som løbende måler danskernes økonomiske optimisme. De har lige siden 1975 med jævne mellemrum spurgt et repræsentativt udsnit af den voksne befolkning om, hvordan de ser på deres egen og landets økonomi. Det er især troen på landets økonomi, der er i top. Når det kommer til vurderingen af danskernes egen økonomi, så er optimismen derimod knap så stor. Her er der fortsat kun et mindre flertal, som vurderer, at de i dag har en bedre privatøkonomi end for ét år siden. Men der er fremgang at spore – også på dette område.

»Det er sandsynligvis derfor, at det private forbrug herhjemme kun går langsomt fremad. Der er flere, som skal vurdere, at deres egen økonomi er bedre, før vi vil se større stigninger i det private forbrug,« siger Erik Bjørsted.