Det Miljøøkonomiske Råd: Danmarks klimapolitik er for ambitiøs

Danmark skal sløjfe støtten til vedvarende energi og genoverveje to havvindmølleparker, konkluderer Det Miljøøkonomiske Råd i ny rapport. Danmark skal ikke gå på kompromis med seriøse miljøambitioner, mener Socialdemokraterne og de Konservative.

Foto: PATRICK PLEUL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske ambitioner på miljøområdet har taget overhånd og svækker i for høj grad økonomien. Det konkluderer Det Miljøøkonomiske Råd, som i næste uge fremlægger en række konkrete anbefalinger for regeringen, skriver Jyllands-Posten.

Avisen har set rapporten fra rådet, som blandt andet består af en række departementschefer, Dansk Industri, Dansk Erhverv og Forbrugerrådet. Og i rapporten anbefales det at opgive yderligere støtte til vedvarende energi og at genoverveje havmølleparkerne Horns Rev og Kriegers Flak.

»Danmark har valgt at føre en energipolitik, der er mere ambitiøs, end hvad der følger af vores forpligtigelse over for EU,« skriver Det Miljøøkonomiske Råd ifølge Jyllands-Posten og gør det klart, at et niveau tilsvarende de øvrige EU-landes vil være at foretrække.

Danmark bør ifølge rådet opgive planerne om, at vedvarende energi i 2020 skal udgøre 35 procent af det samlede energiforbrug. Et bedre leje vil ifølge rådet være 30 procent som de øvrige EU-lande.

Lukkes der ned for yderligere støtte til vedvarende energi i elproduktionen vil det ifølge rådet spare virksomhederne og husholdningerne for 3,5 milliarder kroner og medføre job til 5.000 personer i løbet af to til tre år.

Det ambitiøse danske mål kommer ikke engang miljøet til glæde, konkluderes det:

»Den stigende andel af vedvarende energi reducerer de danske CO2-udledninger og dermed behovet for CO2-kvoter. Disse kvoter kan imidlertid bruges andre steder i EU, hvorfor en øget anvendelse af vedvarende energi i Danmark ikke vil føre til lavere CO2-udslip på europæisk plan«.

Klimaordfører for de Konservative Charlotte Dyremose (K) er uenig. Opgaven må ifølge hende være, »at få EU op på vores niveau og ikke få os ned på EU-niveau«.

Klima- og energiordfører for Socialdemokraterne Jens Joel (S) synes, at rådet har et alt for snævert fokus på det økonomiske. Det vil ifølge ham være helt forkert at følge anbefalingerne.

»Vi skal i fremtiden være uafhængige af fossile brændsler. Vi satser meget på vind i Danmark, og det er et område, hvor vi i 2050 vil glæde os over de arbejdspladser, som den grønne omstilling har ført med sig,« siger han til Jyllands-Posten.

Klimaordfører for Dansk Folkeparti Mikkel Dencker (DF) er derimod klar til at sløjfe havvindmølleparkerne.