Det lysner for dansk økonomi

Meget tyder på, at det nu begynder at gå bedre herhjemme, hvor dansk økonomi er på vej op i fart.

Pressemøde i Økonomi og indenrigsministeriet hvor ministeren orienterer om »Økonomisk Redegørelse 2013«. Fold sammen
Læs mere

Efter regn kommer sol. Efter længere tid med stilstand eller direkte nedgang, er den økonomiske vejrudsigt for Danmark nu langt om længe ved at blive bedre. De sorte skyer er på vej væk, mens mere lyse tider venter forude.

Det er godt nok sagt og lovet mange gange før, at en fremgang er på vej, uden at den er blevet til noget. Der var eksempelvis klare tegn på en spirende optimisme i begyndelsen af 2011. Men så blussede eurokrisen op i et sådan omfang, at en alvorlig nedgang og mistillid til fremtiden satte ind og slog det hele i stykker.

Den slags kan godt gentage sig; hvis prisen på olie eksempelvis begynder at stige hastigt, renten skyder i vejret, huspriserne falder, aktiekurserne styrtdykker eller lignende hændelser, der rammer tegnebogen.

Men sådan som tingene ser ud lige nu, så er det bedste bud, at hjulene i dansk økonomi er begyndt at rulle lidt hurtigere, og at farten sættes yderligere op i de kommende kvartaler.

Det er tilmed ikke kun herhjemme, at det går bedre. Nærmest dagligt pibler det også frem med små, men sikre tegn fra udlandet, der også har pilen pegende opad.

Tilliden til fremtiden er eksempelvis stigende i de fleste eurolande, og arbejdsløsheden er holdt op med at stige. USA havde i andet kvartal en højere vækst end først antaget. Men de grønne skud og positive signaler ses også i Japan, der er verdens tredjestørste økonomi, og i Storbritannien, der er et af Danmarks største eksportmarkeder. Så den er god nok. Et opsving af en eller anden styrke er ved at bide sig fast.

Fortsat står Danmark dog foran en meget stejl bakke, som skalforceres, før vi for alvor kan prale af at have vristet os fri af den efterhånden længste, mest sejlivede og dybeste krise i nyere tid.

Det danske bruttonationalprodukt er således stadig voldsomme 100 milliarder kroner lavere, end før krisen begyndte. Det svarer til, at velstand for mere end 18.000 kroner per indbygger er tabt. Den samlede beskæftigelse ligger også op mod 200.000 under toppen fra efteråret 2008.

Så selv om der nu kommer lidt vækst, og vi i bedste fald vil opleve en fremgang på et par procent i både 2014 og 2015, så er det først helt fremme i 2016, at krisen i bedste fald vil være overvundet.

Danmark står også med en faretruende lav vækst i produktiviteten og mangler stadig at gennemføre en række barske reformer, der kan ruste landet til en fremtid med flere ældre og hastigt stigende pres fra lande med lave omkostninger.

Ude i Europa, hvor arbejdsløsheden er over 12 procent af arbejdsstyrken, er tidsperspektivet endnu længere. Det er først på den anden side af 2020, at der i bedste fald vil være en arbejdsløshed nede på et mere rimeligt niveau på måske syv procent af arbejdsstyrken i de 17 eurolande. Samtidig er kravene til reformer i de fleste andre europæiske lande markant større end herhjemme. Så krisen vil gøre ondt mange år endnu – hjemme som ude. Men vejrudsigten er i bedring.