Det lysner!

På de små skihoteller i Davos er der mange møder, hvor de rigtige ting siges, men hvor det kniber med at finde ud af hvordan det skal udføres i praksis, så det forbedrer livet for mennesker. Jeg har i hvert fald ofte været i tvivl om, hvor vidt de mange fine ord affødte handling.

Peder Holk Nielsen er topchef (CEO) i Novozymes Fold sammen
Læs mere
Foto: Novozymes/FRIT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men der er stor spredning. Det program World Economic Forum har omkring mad, ernæring og landbrug fungerer godt, og det er en fornøjelse at se, hvordan organisationer, regeringer og virksomheder som f.eks. Novozymes kan skabe fælles mål og være med til at sikre, at de mål bliver nået.

I 1990 var der to milliarder mennesker, der sultede. Det var dengang lidt mere end hvert tredie menneske på jorden. I dag er der en milliard, som sulter, svarende til hver sjette. Så der er gjort enorme fremskridt. Den sidste milliard skal selvfølgelig med, så vi får en verden, hvor ingen sulter endsige dør af det. Det kræver, at landbruget udvikles, at der skabes markeder og forsyningslinjer, så fødevarer kan flyttes til byerne.

Selv om det lyder simpelt, er det åbenbart svært, så vores opfordring til regeringerne i de fattige udviklingslande er at lave planer for, hvordan de får udviklet deres landbrug. I dag bliver mellem 30 og 40 procent af de fødevarer, der produceres ødelagt eller smidt ud. Den del skal nedbringes ved bedre oplagring og forarbejdning og ved at der smides mindre ud.

Hollænderne er meget aktive i denne fødevarediskussion. Deres ministre og embedsmænd driver diskussioner effektivt i WEF. Og den hollandske dronning var med i hele dagens session. Hun var med i arbejdet og afrundede mødet med et suverænt godt indlæg - uden manuskript. Respekt.

Selv om konflikten med Rusland og Europas svage vækst fylder meget på dette års møde i Davos, er der alligevel optimisme. De fleste er enige om udsigterne er lysere, end de var sidste januar. Der er vækst i USA, arbejdsløsheden falder i store dele af verden, vi laver gigantiske teknologiske landvindinger specielt inden for vores branche - bioteknologien - og i materialeteknologi, som revolutionerer computere, batterier og elektromotorer. Udviklingslandene bliver rigere og får bedre mere stabile regeringer.

Så på vej ned ad bjerget fra Davos glæder jeg mig over, at vi måske bliver den sidste generation, der ser sult og fattigdom. Og vi bliver måske den første generation, der løser vores miljø- og klimaudfordringer.