Det har Mærsk-bossen lært af »chokerende« hackerangreb

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Mærsk-topschef Søren Skou. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens første morgenoverblik fra Berlingske Business.

Søndag måtte Københavns ældste cafe kapitulere efter 41 år på bagen efter flere uheldige sager, som Berlingske Business har dækket.

Helt så langt har striden om topskatten ikke stået på, men også i denne sag blev der sat et iøjefaldende punktum søndag. Der skal ikke forhandles om nye topskattelettelser ved efterårets skatteforhandlinger, fastslog regeringen søndag.

Meget mere om begge sager lige om lidt, men vi lægger ud med et interview med Mærsk-CEO, Søren Skou:

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

1
Det har Mærsk-bossen lært af »chokerende« hackerangreb

I juni blev A.P. Møller-Mærsks IT-systemer lagt ned af et omfattende hackerangreb, der ramte regeringer og store virksomheder i hele verden.

»Det var ærligt talt en ret chokerende oplevelse,« siger Søren Skou i et interview med Financial Times.

Søren Skou besluttede sig hurtigt for tre ting. For det første gik han »dybt ind« i sagen og deltog i alle krisemøder. »Til at begynde med forsøgte jeg bare at finde ud af, hvad der skete. Det var vigtigt at være synlig, og tage beslutninger,« siger han. IT-medarbejderne havde brug for at vide, om olie- eller containerdivisionen skulle prioriteres højest.

Dernæst fokuserede han på kommunikation både internt og eksternt. Endelig gav Søren Skou personalet i de 130 lande, som selskabet opererer i, frihed til at kunne gøre det, de mente var rigtigt for at betjene kunderne. De behøvede ikke vente på hovedkontoret, »vi accepterer omkostningerne,« siger han.

Oplevelsen har lært Søren Skou, at der ikke findes en måde at forhindre fremtidige hackerangreb, men Mærsk skal i fremtiden lære at isolere angrebene hurtigere og genetablere IT-systemerne hurtigere.

Præcis hvor hårdt Mærsk blev ramt af det store hackerangreb, bliver vi klogere på onsdag, hvor gruppen præsenterer sit halvårsregnskab. Analytikere forventer, at tabet kan komme helt op på 450 mio. dollar.


2
Legendarisk københavner-café lukker efter skandalesager

Københavns ældste cafe, Café Sommersko, lukker og slukker. Det sker efter, ejeren Bahram Sari Beliverdi har valgt at sælge lokalerne og dermed lukke cafeen, oplyser han i en pressemeddelelse ifølge Politiken.

Cafe Sommersko kom i vælten i løbet af vinteren, hvor Berlingske Business igennem en række artikler afdækkede cafeens kritisable arbejdsforhold, manglende alkoholbevillinger og økonomisk kaos.

Lokalerne på Kronprinsensgade er solgt til restauratøren Anders Jørgensen, som vil åbne en restaurant, der kommer til at hedde Mät 99.

3
Regeringen opgiver at lette topskatten

Der skal ikke forhandles om nye topskattelettelser ved efterårets skatteforhandlinger. Det slår udenrigsminister og leder af Liberal Alliance Anders Samuelsen fast over for DR Nyheder.

»Vi erkender, at det er umuligt at overbevise de andre partier om, at det er virkelig effektivt at lette topskatten.«

»Vi kommer med historisk store forslag til skattelettelser, men de kommer ikke til at inkludere topskat,« siger han til DR Nyheder.

”Ironisk nok baner den stendøde topskat også vej for at lande aftaler om at sænke skatten for danskere med lavere indtægter, sænke skatter og afgifter for erhvervslivet og måske tillige sænke registreringsafgifter på biler samt gøre danskernes licensbetaling til DR mindre,” vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

4
Rema 1000 vil skubbe Netto ned fra den øverste hylde

Mens Rema 1000 efter måneders uro oplever et ordentligt dyk i omdømmet hjemme i Norge, satser den administrerende direktør i Rema 1000, Ole Robert Reitan, nu endnu stærkere på det danske discountmarked. Hans budskab er, at Rema 1000 vil være den bedste dagligvarekæde i Danmark til at tjene penge og vinde discountkrigen, der er hårdere end nogensinde. læs mere her.

Det sker i dag

kl 11.00: Eurozonens industriproduktion, juni.

kl 8.30: William Demant, halvårsregnskab.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder er udsat for et rekyl oven på sidste uges tab, efter at Wall Street skød op i fredagens marked i kølvandet af svage amerikanske inflationsdata, der dæmpede udsigterne for en renteforhøjelse i Federal Reserve senere i år.

Det skriver Ritzau Finans.

Nikkei 225-indekset falder 0,8 pct., mens det bredere Topix-indeks dykker 0,7 pct.

På de kinesiske aktiemarkeder giver et svagt detailsalg og en skuffende industriproduktion anledning til forventning om færre stramninger end hidtil antaget.

Shanghai Composite stiger 0,4 pct., og CSI 300-indekset øger 0,9 pct., mens Hang Seng-indekset på børsen i Hongkong handles med en gevinst på 1,2 pct.

Det skal investorerne holde øje med

Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner ser frem mod en forholdsvis rolig dag på nøgletalsfronten, hvor regnskabssæsonen synger på sidste vers i denne omgang.

På nøgletalsfronten bliver det væsentligste i dag, når industriproduktionen for euroområdet for juni offentliggøres kl. 11. Markedet forventer en stigning på 2,8 pct. på årsbasis, og euroområdets økonomi er lige nu inde i en gunstig udvikling.

Senere på ugen får vi de reviderede BNP-tal for euroområdets økonomi (onsdag), og der kommer også referat fra det seneste møde i den amerikanske centralbank, Fed, hvilket giver indblik i medlemmernes overvejelser omkring pengepolitikken i de kommende måneder (også onsdag).

På den globale politiske scene, er det fortsat en god ide, at holde øje med udviklingen i Nordkorea. Flere testaffyringer i denne uge vil kunne skærpe udviklingen, hvilket kortvarigt kan smitte af de finansielle markeder. Det bedste investorerne kan gøre er dog stadig at have is i maven og afvente, at spændingerne i markedet aftager.