Det går rigtig godt i dansk økonomi

Dansk økonomi har det godt, men der skal øget produktivitet til, hvis det skal fortsætte.

Det ser lyst ud for den danske økonomi - men der skal øget produktivitet til, hvis fremgangen skal fortsætte. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer Danske Bank i sin seneste prognose for dansk økonomi.

Banken opjusterer skønnet for væksten i bruttonationalproduktet, BNP, til 1,9 pct. i år fra tidligere 1,7 pct., mens den fastholdes på 1,7 pct. for 2018.

- Opsvinget i Danmark har overrasket positivt hen over årsskiftet, og 2017 tegner til at give den højeste BNP-vækst i syv år, noterer banken og fremhæver, at forbrugerne i Danmark og i udlandet omsætter stigende realindkomst til stigende forbrug, og der bliver investeret mere i boliger.

Der peges også på, at erhvervsinvesteringerne også er i fremgang underliggende, selv om det samlede tal for i år nok ikke bliver prangende.

- Beskæftigelsen er steget fem år i træk, og jobvæksten ser ikke ud til at være gået i stå, selv om der ikke længere er så stor en gruppe af arbejdsløse at ansætte som tidligere, noteres det.

Derimod ventes det ikke, at forbedringen fortsætter.

- Realindkomsterne bliver presset af, at inflationen så småt er på vej op, og de globale udsigter tynges af en kinesisk økonomi, der er på vej ned i gear. Selv om vi venter mere fart på investeringerne, er det samlede resultat i denne prognose, at væksten aftager en smule i 2018, skriver bankens økonomer.

Når der kigges længere ud i fremtiden, finder banken det klart, "at vi ikke til evig tid kan have opsving med stigende beskæftigelse".

For at det skal ske, skal der finde en markant forbedring af produktiviteten sted - ellers er den langsigtede udsigt lavere BNP-vækst.

Usikkerheden i Danske Banks prognose går i begge retninger.

Det kan gå bedre end ventet, hvis opsvinget i investeringerne komme hurtigere, hvis virksomhederne for alvor genvinder troen på fremtiden. Husholdningerne kan begynde at øge deres gæld og dermed forbrug i et hurtigere tempo.

- Men omvendt kan afmatning i indkomstvæksten også få forbruget til at bremse op, og den globale situation er også yderst usikker. Væksten i prognosen forudsætter også, at der er arbejdskraft til rådighed, skriver banken.

/ritzau/FINANS