Det går bedre med statsfinanserne end regeringens spådom

Tirsdagens vigtigste og mest positive oplysning i forbindelse med Nationalbankens offentliggjorte tal er, at nettofinansieringsbehovet endte på 24 mia. kr. for 2016. Det vurderer Kai Lindberg, der er cheføkonom i Lån & Spar.

Foto: Nils Meilvang

- Først og fremmest betyder det, at Finansministeriet endnu engang tager fejl af, hvor stort finansieringsbehovet bliver, fastslår han over for Ritzau Finans.

Finansieringsbehovet er næsten 38 mia. kr. bedre, end da regeringen fremlagde budgettet for 2016, og 6 mia. kr. bedre end forventet for få måneder siden i Økonomisk Redegørelse, påpeger Kai Lindberg.

- Det underbygger, at der er godt gang i dansk økonomi. Selv om vi har et relativt stramt arbejdsmarked, så er det en betydelig forbedring i forhold til, hvad der blev regnet med. Det er en meget positiv overraskelse og væsentligt mere end det, markedet havde sat sig op efter, konstaterer han og tilføjer:

- For 2017 er forventningen et finansieringsbehov på 25,5 mia. kr., men det kan næsten lige så godt ende med, at der er overskud.

At statsfinanserne er 38 mia. kr. bedre end budget, betyder ifølge cheføkonomen helt grundlæggende at Danmark skal udstede færre statsobligationer.

- Men det gør man nok ikke. Til gengæld ender man nok med i 2017 at sælge dem, man har planlagt, fordi man har en intention om at sælge cirka 75 mia. kr. om året bare for at være i markedet, afslutter han.