Det fik Danfoss-topchefen ud af en uge i Davos

Efter topmødet i Davos er Danfoss’ topchef, Niels B. Christiansen, optimistisk på Danmarks vegne.

»Nu taler man ikke blot om alt det positive, men er klar over, at det svære også skal håndteres,« siger Danfoss’ topchef. Niels B. Christiansen, om de mange udfordringer ved digitaliseringen – for både global økonomi og politik. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under det netop overståede årsmøde i World Economic Forum har Niels B. Christiansen – øverste chef for Danfoss – haft et tæt program, hvor han har fokuseret på tre ting: Han har haft unik mulighed for at præsentere vigtige beslutningstagere for, hvad Danfoss kan tilbyde, når det handler om energieffektive løsninger. Han har søgt at danne sig et overblik over de vigtigste tendenser i global økonomi og politik. Og så har han fulgt de nyeste landvindinger inden for blandt andet robotteknologi og kunstig intelligens.

Programmet har han sat sammen for sin virksomheds skyld. Men også for at kunne levere bedre input til regeringens kommende digitale vækstplan. Hvad har han så fået ud af de intensive døgn i Davos? Her er nogle svar:

Den grønne bølge fortsætter: Trods modstand fra USAs nye præsident, Donald Trump, vil verden søge mod grønne, bæredygtige og energieffektive løsninger. Det åbner muligheder for danske virksomheder med stærk ekspertise på dette felt.

Væksten tager til i det meste af verden: Trods usikkerhed om blandt andet Donald Trumps økonomiske politik, frygt for protektionisme og i yderste konsekvens handelskrige mellem USA og Kina, sluttede WEF-mødet med en tro på, at den globale økonomi er på vej op. I Davos har toprådgivere for Trump desuden fortalt om, hvordan han arbejder, og det har fået flere til at tro, at han vil agere mere ansvarligt som præsident, end hans retorik lægger op til. Dertil kommer en nøgtern analyse, som Niels B. Christiansen selv gjorde sig til talsmand for inden WEF-mødet, og som tilsiger, at protektionisme og handelsopgør vil være dybt skadelige. Også for USA.

Kinas betydning vokser: I Davos overværede Niels B. Christiansen talen fra den kinesiske præsident, Xi Jinping. Midt i det amerikanske præsidentskifte og Europas problemer trådte Jinping ind på den globale scene med et forsvar for globalisering og frihandel. Faktisk holdt han en tale, som en amerikansk præsident kunne have holdt for ti år siden, noterede Niels B. Christiansen. Overordnet er talen et vidnesbyrd om, at Kina og Asien vil spille en stadigt større rolle i den nye verdensorden.

Svær vej for Storbritannien: Den britiske premierminister Theresa May kan appellere til mange EU-kritiske vælgere, når hun fremhæver, at briterne får kontrol over egen skæbne og grænse. Men erhvervslederne i Davos er knap så overbeviste om fornuften i Brexit. De frygter, at forhandlingerne om Storbritanniens status i forhold til EU og internationale handelsaftaler vil tage tid og skabe usikkerhed.

Folkelige oprør skal tages alvorligt: Årsagerne til protestbølgen i USA og Europa i 2016 er mange – lige fra frygt for outsourcing og ny teknologi til utilfredshed med EU, modstand mod indvandring og vrede mod eliten. Fremover skal der lyttes til folks bekymringer, og der skal gøres mere for at levere løsninger. 2016 viste, at det ikke dur at ignorere eller tale ned til alle dem, som føler sig pressede.

Danmark kan blive digital vinder: På WEF-mødet sidste år var alle optaget af de teknologiske muligheder i den fjerde industrielle revolution. »Nu taler man ikke blot om alt det positive, men er klar over, at det svære også skal håndteres,« siger Niels B. Christiansen.

Den gode nyhed er dermed, at Danmark har et godt afsæt for at kunne udnytte de nye digitale muligheder og klare det svære, som handler om at sikre, at flest mulige danskere får kvalifikationerne til at være med. Niels B. Christiansen ser med glæde, at der tegner sig et billede af en bred alliance, der vil løfte danskernes kompetencer, både når det gælder om at uddanne flere ingeniører og opkvalificere faglærte og ufaglærte til at matche fremtidens job.