»Det er svært at føre en god idé ud i livet«

Virksomheden Scandinavian Micro Biodevices (SMB) har bitre erfaringer med, at det er svært at finde penge til at omsætte en god idé til arbejdspladser.

Målt på offentlige investeringer i innovation ligger Danmark helt i front i EU. Case til Berlingske Business: Scandinavian Micro Biodevices (SMB) ApS i Farum nord for København producerer let tilgængelige diagnosticeringsmaskiner til dyrebestande, så man undgår transporttid ved analyse af blodprøver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard

Selv om Danmark klarer sig fabelagtigt i EUs nye rapport over lande, der er stærke til at være innovative, er der langt fra den gode idé til nye arbejdspladser.

Det har den danske virksomhed Scandinavian Micro Biodevices (SMB) bitre erfaringer med.

Virksomheden, der har fokus på veterinær diagnostik, producerer kassetter til prøver fra dyr. Prøverne indsættes derefter i små analyseinstrumenter, som virksomheden ligeledes producerer.

I dag går det »ganske godt« for produktionsvirksomheden, der ifølge direktøren omsatte for 38 millioner kroner sidste år, men der har været bump på vejen, siger administrerende direktør Ole Kring:

»Vi har et relativt godt miljø i Danmark, når det kommer til innovation. Men forstået på den måde at vi er dygtige til at finde nye løsninger, men rigtigt dårlige til at komme det sidste skridt, tage den nye viden og få produkter ud i den anden ende,« siger han.

Det har han oplevet i SMB.

»Når man er en lille virksomhed, er det svært at skaffe kapital til at udføre gode ideer. Det har vi helt konkret oplevet i form af et patent på en ny kemianalyse.« Den nye kemianalyse måler forskellige værdier i blodet og »vil være revolutionerende« inden for sit område, siger Ole Kring.

»Vi har de seneste tre år ikke kunnet finde finansiering til at ansætte de seks-syv mennesker, der skal arbejde med kemianalysen,« siger han, men tilføjer, at der for nylig bød sig en mulighed, som han ikke vil uddybe nærmere.

Der mangler et gear i gearkassen

Ole Kring mener, at selv om Danmark scorer højt i EU-rapporten, er der stadig stor plads til forbedring:

»Der mangler et gear i gearkassen, så ideen kan komme ud over rampen.«

Derfor er han også ked af, at der er blevet skåret ned i bevillingerne til Innovations­fonden:

»Den har været afgørende for os, for det er svært at finde risikovillig kapital i Danmark. Uanset hvor glimrende en idé du sidder med,« siger han.

»Nedskæringen betyder, at selv om vi har god erfaring med, hvad en idé kræver for at få bevilget midler, bliver vi overraskede, når vi får afslag, fordi fonden har været nødt til at skære så voldsomt ned,« siger han.