»Det er lettere med danske arbejdere, men der er bare ikke nogen«

Det er ikke til at finde arbejdskraft herhjemme. Derfor må virksomheden Carl Hansen og Søn kigge mod udlandet i jagten på sadelmagere og møbelpolstrere til deres danske designklassikere.

Møbelproducenten Carl Hansen og Søn er nødt til at kigge mod udlandet efter arbejdskraft. På billedet er en medarbejder ved at færdiggøre et eksemplar af møbelarkitekten Hans J. Wegners såkaldte skalstol. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Wegner-stolene. Vel nok nogle af de mest ikoniske symboler på dansk møbelkunst og dansk designs guldalder. Men det betyder ikke, at stolene ikke kan samles af Hassan, Muhammed eller Franciszek. Faktisk tvært-imod.

Møbelproducenten Carl Hansen og Søn – som blandt andet producerer Wegners skalstol og Y-stolen – bliver nødt til at kigge mod udlandet efter arbejdskraft. For den findes simpelthen ikke herhjemme, forklarer direktør i virksomheden Knud Erik Hansen.

Han er derfor positivt stemt over for Dansk Industris (DI) nye udspil, der vil gøre det lettere at hente faglært arbejdskraft til Danmark fra hele verden.

»Vi har ledt efter polstrere, sadelmagere og flettere i et halvt år. Vi har maskiner, værktøj og udstyr klar. Det eneste, vi mangler, er faktisk nogle mennesker, der kan betjene dem. Men det har vi ikke kunnet finde,« forklarer Knud Erik Hansen og siger, han er overrasket over situationen.

»Det overraskede os meget. Vi ekspanderer kraftigt, vokser hurtigt og regnede derfor med, det ville være lettere at finde nogle ledige til at besætte de her stillinger. Men det var ikke tilfældet.«

Lempeligere regler

DI vil med det nye udspil gøre det lettere at hente faglært arbejdskraft uden for EUs grænser og den frie bevægelighed. Det skal gøres ved at nedsætte grænsen for, hvor meget man skal tjene om året for at få arbejdstilladelse i Danmark.

Som reglerne er for beløbsordningen nu, skal man kunne dokumentere, at man har et job til en årsløn på 375.000 kroner. DI vil sætte den grænse ned til 325.000 kroner.

Derudover vil DI udvide en anden ordning, den såkaldte positivliste, til også at omfatte almindelige faglærte job. Listen, der omfatter en række uddannelser, som der skønnes at være mangel på, er begrænset til længerevarende uddannelser og professionsbachelorer. Men den bør ifølge DI udvides til at også at omfatte faglærte kompetencer.

Har allerede arbejdere fra EU

Tilbage i virksomheden Carl Hansen og Søn er der allerede ansat EU-borgere, blandt andet fra Tyskland og Polen, ligesom der er herboende tyrkere ansat. Og direktør Knud Erik Hansen siger, at han gerne vil have flere udlændinge i virksomheden. Også dem uden fra EU.

»Det er klart, at det giver nogle flere bureaukratiske og logistiske udfordringer at hente arbejdere uden for EU i forhold til arbejdstilladelser og medbragte familier. Det er lettere med danske arbejdere, men der er bare ikke nogen,« siger han.

Ifølge direktøren oplever virksomheden ikke de sprog- og kulturbarrierer, der er blevet brugt som et argument mod en lempelse af reglerne. Han pointerer derimod, at arbejdere fra andre lande har en tradition for den type arbejde, virksomheden efterspørger, og samtidig kan lære noget om skandinavisk møbeltradition og håndværk. Altså et godt match.

Flere organisationer og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har argumenteret for, at det er en forkert løsning at hente udenlandsk arbejdskraft frem for at uddanne flere faglærte, som kan fylde de beskæftigelseshuller, der er herhjemme.

Knud Erik Hansen er enig i, at uddannelse er vigtig. Men den kan ikke stå alene og slet ikke i møbelbranchen, som ifølge Knud Erik Hansen oplever nedgang og outsourcing til udlandet. Derfor er det svært at overbevise de unge om, at de skal uddanne sig i faget.

»Den er ikke så let omsætteligt, som ministeren tror, når hun siger, at det må være muligt for Danmark og Europa at uddanne de unge, vi har brug for. Det tager tid. Og er det en branche i rivende udvikling, kan man godt få folk. Det sker bare ikke inden for møbelindustrien. Det er ikke så let, som hun siger, og vi har brug for folk nu,« siger Knud Erik Hansen.

Folk skal bare være dygtige

DIs udspil kommer samtidig med, at de Konservative afviser Lars Løkke Rasmussen og Venstres forslag til en ny udlændingepolitik, der blandt andet handler om at sortere indvandrere efter nationalitet ved at stille færre krav til personer fra mere udviklede lande.

En tankegang, den nye formand hos de Konservative, Søren Pape, tirsdag gør op med i Berlingske.

»I Det Konservative Folkeparti er vi totalt ligeglade med, hvor folk er født, og hvad de tror på. Det afgørende for os er, hvad de kan, og om de er villige til at lade sig integrere i vores samfund,« har den konservative partiformand sagt.