»Det er jo ikke den mest folkelige sag«

Der blev talt for døve øren i Skatteministeriet, da bankerne i mere end ti år advarede om huller i skattelovgivningen, lyder det fra Finansrådet. Den manglende handlekraft kan skyldes, at problemet er teknisk og ufolkeligt.

Finansrådets underdirektør Søren Gade er glad for, at der nu endelig bliver kigger på den uklare lovgivning om betaling og refusion af udbytteskat. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mere end ti år har bankerne forsøgt at råbe embedsværket og skiftende skatteministre op om huller i skattelovgivningen. Men advarslerne er blevet overhørt, lyder det i dag fra toppen af den finansielle sektor, hvor man undrer sig over manglende handlekraft i Skattemininisteriet.

I bankernes interesseorganisation, Finans­rådet, sidder man tilbage med en oplevelse af, at man råbte så højt, man kunne, men at de ansvarlige i Skatteministeriet af ukendte årsager tog for let på henvendelserne, der pegede på uklarheder i den danske skattelovgivning.

Hvor højt gik I op i systemet med jeres advarsler?

»Vi gik til Skatteministeriet og sagde, at her mangler lovgivning. Det foregik på embedsmandsniveau. Det skete minimum på chefniveau, muligvis også endnu højere oppe,« siger Søren Gade, underdirektør i Finansrådet, der repræsenterer 81 medlemmer i den finansielle sektor i Danmark.

Hvordan tog I kontakt? Skete det i e-mails eller breve eller arrangerede I møder med bestemte embedsfolk og deres chefer?

»Det er i hvert fald sket skriftligt, og det er muligt, at vi derudover også har gjort det mundtligt,« siger Søren Gade, der fortæller, at de første advarsler til Skatteministeriet faldt allerede omkring 2002, og at emnet blev bragt op igen ad flere omgange.

Bærer I ikke også selv et ansvar for at råbe så højt og præcist, at jeres budskab trænger ind?

»Det kan man selvfølgelig altid diskutere, men vi er glade for, at der nu bliver kigget på lovgivningen. Det trænger vi til,« siger Søren Gade.

Ti år virker som lang ventetid. Hvorfor fik I ikke Skatteministeriet til at tage jer alvorligt noget før?

»Det må du spørge om i Skatteministeriet, men mit bud er, at sagen jo ikke var den mest folkelige at gå ind i på politisk niveau,« siger Søren Gade.

Presset af andre sager

Tidligere skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har allerede fortalt i Berlingske Business, at Skatteministeriet har været presset af andre store sager i perioder, og at det kan have taget opmærksomhed fra, hvad der foregik på området for aktieudbytte­beskatning.

Berlingske Business har tilbudt både departementschef Jens Brøchner og skatte­minister Karsten Lauritzen et interview om Finansrådets oplevelse af den ufrugtbare dialog. Men ingen af dem har ønsket at stille op til et interview.

Dog har skatteminister Karsten Lauritzen (V) sendt en skriftlig udtalelse til avisen. Heri gør han opmærksom på, at bankerne selv har et ansvar for, at de tolker skattelovgivningen korrekt og benytter sig af muligheden for at få bindende svar fra Skat, hvis de oplever loven som uklar.

»Jeg kan i sagens natur ikke svare på, hvad Finansrådet har præsenteret for skiftende ministre gennem årene. Men jeg vil da gerne benytte lejligheden til kraftigt at opfordre bankerne til også at kigge indad. Det her handler jo ikke kun om skattelovgivning, men også om, hvordan bankerne selv agerer,« udtaler skatteminister Karsten Lauritzen.

Når der er uklarheder i loven, er der mulighed for at få klarlagt retsstillingen via et bindende svar fra Skat, og der »foreligger således flere afgørelser, der klargør, hvordan aktielån skal behandles,« hedder det i e-mailen, der er sendt fra Skatteministeriets presseafdeling.

Skatteministeriet har dog i denne uge åbent erkendt, at der kan være behov for helt ny lovgivning på området, og 25. september giver en intern undersøgelse angiveligt svaret på, hvorvidt og hvordan skattelovgivningen bør ændres.

Der mangler klarhed på området

Det er ikke bare Finansrådet, som finder den aktuelle lovgivning uklar.

»Der mangler klar lovgivning på området, og det har været situationen i årevis,« siger Arne Møllin Ottosen, advokat og managing partner i Kromann Reumert.

Opfattelsen deles af flere advokater og rådgivere med ekspertise i skattejura, som Berlingske har været i kontakt med.

Den uklare lovgivning kan have kostet statskassen en formue. Årsagen er, at der i dag hersker vidt forskellige opfattelser af, hvorvidt det er aktiernes långiver eller lån­tager, som skal betale skat af aktieudbytte.

I bankerne har opfattelsen været, at det er låntager, som er den skattepligtigtige. I Skat har opfattelsen været, at det derimod er långiveren.

Da der samtidig ikke har været kontrol med udbetaling af udbytterefusioner via banker som Nordea, Danske Bank og SEB, kan dette have kostet statskassen et stort beløb. Beløbet skal lægges oven i de 6,2 milliarder kroner, som Skat allerede har meddelt, at man har mistet på refusionsområdet.