»Det er en frygtelig og ulykkelig situation«

Film. Rettighedspenge til TV- og filmproducenter er vokset hastigt de senere år, men de falder også på et tørt sted. For mange i branchen er pengene forskellen mellem røde og sorte tal.

»De penge er ekstremt vigtige. Uden dem ville vores forretning se helt anderledes ud,« siger Thomas Heurlin, der er direktør i Koncern TV & filmproduktion. Arkivfoto: Jeppe Michael Jensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du kender sikkert spillefilmen »Dirch«, og du kender sikkert også TV-programmet »Liebhaverne«. Bag begge succesproduktionen står selskabet Koncern TV & Filmproduktion med direktør Thomas Heurlin i spidsen for. De ovenstående titler vidner om en kreativ virksomhed med succes, men pengene er generelt små i branchen. Her spiller rettighedspengene en vigtig rolle, og derfor gør det ondt på koncerndirektøren, når han hører, at 100 mio. kr. af disse penge måske er blevet svindlet væk fra produktionsselskaberne.

»De penge er ekstremt vigtige. Uden dem ville vores forretning se helt anderledes ud. Vi ville ikke kunne generere overskud, og det er svært nok i forvejen, sådan som situationen er,« siger Thomas Heurlin.

Ingen konkurser

Rettighedspengene, som TV- og filmproducenter får udbetalt, har været kraftigt stigende de seneste år, men 100 mio. kr., som den nærværende svindelsag handler om, er på ingen måde småpenge.

»Det er forskellen på røde og sorte tal. De er også med til at give indtægter til filmproducenter, der har haft rigtigt ondt i økonomien,« siger Klaus Hansen, som er direktør i Producentforeningen.

En del af de 100 mio. kr. kan potentielt være tabt, erkender Klaus Hansen. Rettighedspengene ville falde på et tørt sted, men direktøren vil »næsten love«, at der ikke kommer konkurser ud af denne sag:

»Jeg tror ikke, vi kommer til at se konkurser ud fra det forhold, at rettighedsområdet har været i vækst,« siger Klaus Hansen.

Retsfølelsen har dog lidt et knæk hos Producentforeningen. Her troede man, at pengene ville blive forvaltet ordentligt, når man valgte et velrenommeret advokatselskab som Johan Schlüter Advokatfirma. Det viste sig ikke at være tilfældet. Også hos Koncern har Thomas Heurlin en skidt smag i munden.

»Det er en frygtelig og ulykkelig situation, og det er frygteligt, at man ikke kan følge landets love,« siger han.