Det eneste sikre er usikkerheden

Det er naivt at forestille sig, at usikkerheden i verden og dermed i verdensøkonomien bliver mindre, endsige helt forsvinder. Usikkerheder af en række slags er et faktum, en blivende tilstand, som de globale virksomheder må indstille sig på. Næppe noget bliver fremover så stabilt som usikkerheden.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lidt forenklet kan man sige, at den topleder, der evner at se igennem usikkerheden og den tågede fremtid, er vinder, mens den topleder, der blot fremskriver gårsdagens hændelser i de fremtidige budgetter, er taber. Det er selvfølgelig en påstand med mange nuancer, men skjules kan det ikke, at de strategiske beslutninger om fremtiden pinedød skal tages på baggrund af en masse usikkerheder.

Derfor vil man da også i de kommende regnskaber fra danske virksomheder se, at der gøres en række forbehold for disse mange usikkerheder i verden.

Skal olieprisen ned i 25 dollar eller op i 100 dollar? Hvad betyder terroren og dermed den brede frygt i de vestlige lande for forbrugeradfærden? Hvor meget skævvrider korruptionsskandaler og handelsbarrierer væksten og konkurrencen i regioner og lande? Vil Donald Trump gøre alvor af sine trusler om at vende verden ryggen, både politisk og økonomisk, hvis han måtte blive præsident? Og hvor længe holder renten sig i nulrenteområdet?

Er BRIK-eventyret ved at forsvinde? Der er nok at bekymre sig om. Pejlemærkerne for fremtiden bliver sværere og sværere at gøre konkrete.

Når de store danske industri- og serviceselskaber over de næste uger fremlægger halvårsregnskaber (bankerne har aflagt halvårsregnskaber), vil aktiemarkedet først og fremmest tage bestik af, hvad de pågældende børsselskaber fortæller om fremtiden. Hvor konkrete toplederne og bestyrelserne tør være. Selve tallene fra regnskabsarkene er mere eller mindre kendte og dermed indregnet i aktiekursen. Dog kan der være ekstraordinære ting som eksempelvis et topchefskifte, der kan medføre særlige ekstraordinære hensættelser til tab, ekstraordinære nedskrivninger på særlige aktiver, valutaudsving eller pludseligt opståede retstvister.

Langt, langt de fleste store danske, internationale selskaber har skåret ind til benet med hensyn til omkostningerne. Der er ikke meget mere at hente på den konto. Derfor vil fokus i de kommende regnskaber ikke så meget være på bundlinjen, men derimod på toplinjen. Evner virksomhederne at finde den vækst, der er så pokkers afgørende for den fremtidige eksistensberettigelse. Her er et par nedslag på enkeltselskaber, og forslag til, hvad der er interessant at holde øje med:

DONG Energy. Interessant fordi DONG er ny på børsen, foreløbig succesfuld. Topchefen Henrik Poulsen skal overbevise om, at omstillingen til grøn virksomhed foregår helt efter planen, og at DONG samtidig evner at holde de meget store fortjenstmarginaler på de (nye) grønne forretninger. Et godt gæt er, at DONG holder kursen og måske har et par små positive overraskelser i ærmet.

Novo Nordisk. Vækstmaskinen fra Bagsværd er ikke gået i stå, men vækstraterne bliver mindre. Det kræver sublim kommunikation fra topchefen Lars Rebien Sørensen – og hvornår kommunikeres i øvrigt hans stop i Novo? Selskabet vil givetvis levere varen i halvårsregnskabet, mere spændende bliver det, hvad signalerne er for Novo på det helt afgørende amerikanske marked.

Vestas. En af aktiemarkedets darlings. Det betyder, at forventningerne er skruet op. Vestas skal levere et toplinjeresultat (indhentning af ordrer og serviceopgaver) som det bedste nogensinde. Er der nyt om rygterne om topchef Anders Runevads eventuelle skifte til svenske Ericsson?

A.P. Møller - Mærsk. Med fyringen af topchefen Nils Smedegaard Andersen det mest interessante regnskab blandt de store. Stort set alle pile i Mærsk peger i den forkerte retning, senest også med tabet af oliekoncessionen i Qatar. Den nye mand på broen, Søren Skou, skal aflevere sin første eksamensopgave som topchef. Tallene kan han ikke gøre så meget ved, men hvad med signalerne om fremtiden? Hvad er Søren Skous vision med Mærsk? Forventningerne er meget store.