Det danske arbejdsmarked er brandvarmt: Beskæftigelsen eksploderer til højeste niveau nogensinde

Beskæftigelsen i Danmark fortsætter med at stige til rekordhøjde. Cheføkonom kalder det for »dybt imponerende«.

Kunderne er tilbage, som her på Cafe Stefanhus på Stefansgade på Nørrebro. Men de danske restauranter og cafeer har aldrig manglet så mange ansatte som nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag morgen er blevet skudt i gang med gode nyheder fra det danske arbejdsmarked.

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen steg med hele 25.000 personer i juni, hvilket er en stigning på 0,9 procent. I maj lød tallet på 35.000 og det er femte måned i træk med et stigende antal lønmodtagere.

»Hold fast hvor går det hurtigt lige nu, og beskæftigelsestoget bare buldrer frem. Beskæftigelsen slår ny rekord i Danmark, og det sker blot et års tid efter, at coronakrisen fik beskæftigelsen til at hamre ned med en fart, som vi ikke havde set før,« skriver cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank i en kommentar.

»Det er dybt imponerende, at vi på så kort tid er gået fra at tale om afmatning til buldrende genopretning og en økonomi, der nu begynder at teste sin egen kapacitet. Vi forventer ovenikøbet fortsat fremgang, men i et langsommere tempo end i de foregående måneder,« tilføjer han.

Ifølge Danmarks Statistik skal udviklingen de seneste fem måneder ses i sammenhæng med, at betydelige dele af samfundets aktiviteter gradvist blev genoptaget efter de foregående måneders nedlukning, og at et stort antal personer var beskæftiget med test, smitteopsporing og vaccine.

Nøgletallene for arbejdsmarkedet kommer på et tidspunkt, hvor Danmark og resten af Europa forsøger at lægge coronakrisen bag sig. En krise, der har kostet tusindvis af job inden for blandt andet turisme og luftfart.

Jobboom i flere brancher

Den seneste udvikling betyder, at den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i juni var 46.000 personer højere end i februar 2020 umiddelbart før den første store coronanedlukning.

I sektoren virksomheder og organisationer, der primært består af private virksomheder, var der i juni 19.000 flere lønmodtagere sammenlignet med februar 2020. I offentlig forvaltning og service var lønmodtagerbeskæftigelsen 27.000 personer højere sammenlignet med februar 2020.

Men det er særligt i branchen »sundhed og socialvæsen«, at lønmodtagerbeskæftigelsen er steget. Her er 34.000 personer flere kommet i job siden februar 2020, hvilket svarer til en stigning på 6,7 procent.

»Udviklingen skal ses i sammenhæng med covid-19-relaterede aktiviteter som test, smitteopsporing og vaccine, som har bidraget til flere lønmodtagere i branchen i både det private og det offentlige,« skriver Danmarks Statistik.

​Bagsiden af medaljen

Der er også flere ansatte hos hotellerne og restauranterne, hvor antallet af lønmodtagere fra maj til juni steg med 8.000 personer, hvilket er fremgang på 8,3 procent. Der er dog 14.000 færre lønmodtagere sammenlignet med februar 2020, svarende til 11,7 procent færre lønmodtagere. Samme forhold ses i branchen kultur og fritid, som også er kraftigt påvirket af perioderne med nedlukninger.

Cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen, mener, det er svært ikke at være imponeret over den fart, som det danske arbejdsmarked har haft på gennem de seneste måneder.

Bagsiden af medaljen er imidlertid, at det for øjeblikket går så stærkt, at virksomhederne ikke kan finde nok hænder til at dække stillingerne, til trods for den kraftige fremgang i beskæftigelsen, påpeger han.

»Vi ser således betydelige kapacitetsproblemer for virksomhederne, med rekordmeldinger om mangel arbejdskraft, som ikke kun skubber priserne og lønningerne i vejret, men som også generelt kan hæmme potentialet for vækst,« vurderer Jes Asmussen.