Derfor må boligmarkedet ikke gå i stå

Prisfesten på det boligmarkedet ebber ud. Det kan blive et hårdt slag mod det svage opsving, lyder det fra AE. Dansk Erhverv og Danske Bank regner med, at boligmarkedet holder skindet på næsen.

Tal fra Danmarks Statistik viser et afkølet boligmarked, hvor der i 2015 var nedgang i huspriserne fra november til december.?Foto: Mathias Løvgreen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske boligmarked bliver en af de afgørende faktorer for, at den danske økonomi kan klare skærene og bevare det svage opsving. Fremgang i boligpriserne er nemlig med til at skabe tusindevis af nye job. Sidste år voksede boligpriserne med seks pct. mod 3,5 pct. i 2014 og det var via et større privatforbrug med til at løfte væksten i den danske økonomi med 0,25 pct. og give 4.000 nye job.

Det skal ses i lyset af, at den økonomiske vækst sidste år var på 1,2 pct., og at det i alt blev skabt lidt over nye 40.000 job. Det er derfor vigtigt, at det danske boligmarked ikke går helt i stå i år eller at priserne direkte begynder at falde. Hvis det sker, vil det kunne være med til at slå opsvinget i stykker.

Det viser beregninger, som Arbejder­bevægelsens Erhvervsråd har lavet for Berlingske Business på baggrund af, at Danmarks Statistik onsdag udsendte de seneste tal for udviklingen i de danske boligpriser.

Tallene viste et afkølet boligmarked, hvor der var nedgang i huspriserne fra november til december sidste år. For hele 2015 ser det pænt ud, men langt størstedelen af fremgang på boligmarkedet kom sidste forår, og huspriserne har stået stille fra maj og frem til december.

Vigtigt med medvind

Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, Erik Bjørsted påpeger, at når det går godt for boligmarkedet, går det normalt også godt for den danske økonomi.

»Hvis det meget skrøbelige opsving i dansk økonomi skal have nogen overlevelses­chance, er det vigtigt, at vi har bare lidt medvind fra boligmarkedet – ellers bliver det op ad bakke. Historisk har stigningen i huspriserne nemlig været en god konjunktur­indikator og en god vejrhane for den økonomiske udvikling. Det hænger sammen med, at når det går godt på bolig­markedet, vokser danskernes lyst til at forbruge og investere i boliger, og det smitter positivt af på den private beskæftigelse. Det giver igen mere vækst i den samlede økonomi,« siger Erik Bjørsted.

Han understreger, at der naturligvis også er en påvirkning fra en øget beskæftigelse og over til boligmarkedet. Flere danskere i job vil give fremgang på boligmarkedet, fordi flere danskere i arbejde giver dem flere penge at købe bolig for.

Men i de her konkrete beregninger har AE set på, hvordan udviklingen i boligpriserne for tre måneder siden, påvirker beskæftigelsen i dag. Det vil sige, at man ser på den effekt, som går fra boligmarkedet og over til beskæftigelsen. Resultaterne viser, at boligmarkedet har været særdeles afgørende for hele den krise, vi langsomt er på vej ud af.

I de seneste to et halvt år, har pilen peget den rigtige vej for både beskæftigelsen og boligpriserne.

Det har været med til at holde væksten i den danske økonomi på lidt over én pct. gennem de sidste to år. Bestemt ikke noget prangende opsving, men alligevel nok til at danskerne langsomt kan mærke lidt fremgang i økonomien.

Halvlunken men fuld af fortrøstning

Blandt diverse økonomer får de nye boligtal en halvlunken, men alligevel fortrøstningsfuld modtagelse. Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen mener, at vi i den nuværende situation er knap så afhængig af bolig­priserne, som vi var i det tidligere opsving og efterfølgende nedtur.

»Stigende huspriser frem til 2007 fik folk til at føle sig rige, optage lån og bruge penge, indtil priserne faldt, og forbruget faldt med dem. Nu har vi igen et forbrugsopsving, men denne gang er det udelukkende drevet af højere realindkomst, takket være lønstigninger og prisfald på blandt andet olie. Dermed er opsvinget ikke så afhængigt af huspriserne, selv om det er klart, at hvis der skulle komme nye store stigninger eller fald, vil det givetvis også påvirke forbruget,« siger Las Olsen.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian fremhæver, at boligmarkedet entydigt var med til at stimulere dansk økonomi i starten af 2015, men det ændrede sig i løbet af året, og her i 2016 får vores samlede økonomi ikke samme skub fremad fra stigende boligpriser.

»Det er også en af grundene til, at vi forventer lidt lavere forbrugsvækst i år end sidste år. Selv om lejlighedspriserne generelt er steget noget mere end huspriserne, synes der også at være en tendens til opbremsning i slutningen af sidste år, hvad angår pris­udviklingen. Vi venter dog ikke en direkte tilbage­gang på boligmarkedet i år,« siger Steen Bocian.

Nykredit ser de seneste boligpriser som et tegn på at hverdagen har meldt sig på boligmarkedet, og det skal vi ikke nødvendigvis være kede af. Det mindsker risikoen for en ny boligboble kraftigt.