Derfor er din mælk historisk dyr trods massivt prisfald på verdensmarkedet

Globalt styrtdykker mælkepriserne, men det kommer ikke de danske forbrugere til gavn. I Danmark er priserne på smør og mælk nemlig fortsat rekordhøje. Det har en særlig forklaring.

Det er dyrere end nogensinde at skænke sig et glas mælk fra de danske butikker. På verdensmarkedet er situationen en helt anden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/Arkiv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens priserne på mejeriprodukter rasler ned globalt, er mælk og smør dyrere end nogensinde i de danske butikker.

Det er helt usædvanligt, da større prisudsving på verdensmarkedet normalt plejer at forplante sig til kølediskene i de danske supermarkeder med få måneders forsinkelse, skriver erhvervsmediet Finans.

På den toneangivende råvarebørs Global Dairy Trade, GDT, toppede mælkepriserne i marts, men de seneste fire måneder er de faldet hele 27 procent. Og mælkepriserne i Danmark og resten af Europa er altså ikke fulgt med ned i denne ombæring.

Produktionen af mælk er faldet

»Den primære forklaring på, at priserne i Europa er fastholdt på et højt niveau, er, at landmændenes produktion af mælk i Europa falder. I juni var produktionen af mælk i EU 1,8 procent lavere end i samme måned 2021, og år til dato er leverancerne af mælk fra vores andelshavere reduceret med 1,4 procent,« fortæller Thomas Carstensen, direktør for råvarehandel hos Arla Foods, til Finans.

Frem til toppen i marts drev kinesisk import priserne op på GDTs auktioner, men på grund af coronarestriktioner er forbruget svækket i en grad, som har fået importen til at styrtdykke. Det har udløst de massive prisfald på auktionerne, hvor sødmælkspulver aktuelt handles til gennemsnitspriser, der omregnet svarer til 3.400 euro.

I Europa koster den samme vare 4.800 euro. Tilsvarende er et ton smør faldet fra 7.000 til 5.000 euro på verdensmarkedet, mens prisen i Europa er uforandret i rekordniveauet lige over 7.000 euro.