Der skal investeres mere i byggeri

Aktiviteten i byggeriet er faldet til sit laveste niveau i 25 år. Der er behov for at fremrykke investeringer.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Politikerne er nødt til at sætte gang i byggeriet ved at fremrykke planlagte investeringer. Det er opfordringen fra Dansk Byggeri, efter at byggeaktiviteten i andet kvartal 2009 faldt med 31 procent i forhold til sidste år, når man måler på påbegyndt etageareal.

- Byggestatistikken er ganske vist meget usikker, men der er ingen tvivl om, at vi nu oplever det største fald i byggeinvesteringerne siden den anden oliekrise i begyndelsen af 1980’erne, fortæller seniorøkonom Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri og forklarer videre:

- Nybyggeriet af påbegyndte ejerboliger er reduceret kraftigt på grund af afkølingen på boligmarkedet, som har oplevet rekordstore prisfald i huspriserne, mens nybyggeriet af almene boliger er reduceret til et rekordlavt niveau. I første halvår 2009 blev der påbegyndt knap 800 familieboliger, ungdomsboliger og ældreboliger mod 2.000 i både 2007 og 2008 og 3.500 i 2006.

Erhvervsbyggeriet faldt i andet kvartal med 34 procent i forhold til 2008, og erhvervsbyggeriet faldt tilsvarende 38 procent.

Dansk Byggeri opfordrer politikerne til at gøre, hvad der er muligt for at hjælpe byggebranchen.

- Vi skal blandt andet hurtigst muligt få gang i de allerede vedtagne sygehusbyggerier. Regionerne vil samtidig kunne opnå en vigtig rolle ved at blive foregangsbygherrer med hensyn til at anvise energirigtige løsninger i fremtidens nybyggeri, siger Finn Bo Frandsen.

Han peger på problemerne hos specialsygehusene, som mangler penge til at renovere deres bygninger.