»Der er større jobsikkerhed«

Emil Axelsen søgte mod en stilling i det offentlige efter to år i den private sektor. Han ville have et job med større balance mellem privat- og arbejdsliv. Han er langt fra den eneste, viser ny undersøgelse.

Emil Axelsen. 32-årige Emil Axelsen skiftede fra det private erhvervsliv til det offentlige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det var udsigterne til at kunne påvirke samfundspolitikken ved et job i det offentlige, der fik 32-årige Emil Axelsen til at søge stillingen som fuldmægtig ved Energistyrelsen for to år siden.

Han havde været ansat i en graduatestilling ved Dong Energy i to år.

»Jeg har altid interesseret mig for samfundet og politik. Det kunne jeg i højere grad ­arbejde med i det offentlige end i det private.«

Emil Axelsen havde netop oplevet en ­fyringsrunde ved Dong Energy, da han skiftede til Energistyrelsen. Derfor var håbet, at der var større jobsikkerhed i det offentlige.

»Det har til dels vist sig at være rigtigt. Der har været udflytning af arbejdspladser til ­Jylland, så derfor er ideen om større jobsikkerhed i det offentlige end i det private ikke altid virkeligheden,« siger han.

Emil Axelsen er ikke den eneste, der har søgt mod det offentlige, da han var på jagt efter job.

Danske lønmodtagere vil have jobsikkerhed, balance mellem privat- og arbejdsliv og arbejdsopgaver med tydeligt samfundsformål. Det viser en analyse fra Konsulenthuset Ballisager, der har spurgt 5.000 jobansøgere om, hvad de lægger vægt på, når de søger nyt arbejde.

Netop det fokus i jobjagten kan være for­klaringen på, at jobopslag i det offentlige i ­gennemsnit modtager 17 ansøgninger mere end jobopslag i det private, som det fremgår af konsulenthusets rekrutteringsanalyse, siger direktør for Konsulenthuset Ballisager, Morten Ballisager:

»Der ruller en bølge ind over os lige nu, hvor balance mellem privat- og arbejdsliv er vigtigt. Det giver en rekrutteringsfordel til det offentlige.«

Morten Ballisager henviser til en under­søgelse, som det sociale medie LinkedIn foretog for nylig. Her blev balance mellem privat-og arbejdsliv målt som den allervigtigste ­parameter for personer, der overvejede et jobskifte.

Fordomme holder ikke

Det kommer ikke bag på karriererådgiver ved fagforbundet Djøf, Thomas Kantsø, at det offentlige modtager flere ansøgninger end det private. Han genkender billedet fra sin rådgivning af Djøfs medlemmer.

»Det skyldes en del misforståelser hos jobansøgerne, at f.eks. at det offentlige giver større jobsikkerhed. Det er ikke rigtigt,« siger Thomas Kantsø. Han understreger, at jobansøgerne snyder sig selv med de fordomme.

Thomas Kantsø har gennem sin rådgivning oplevet, at ansatte i det private erhvervsliv fortæller ham, at de vil søge mod det offentlige, så de kan tage det »stille og roligt resten af ­deres arbejdsliv«.

»Sådan kommer det altså ikke til at foregå,« siger han.

Er de danske lønmodtagere ikke ambitiøse nok, når de fortæller dig, at de bare »vil slappe lidt af« i det offentlige?

»De er i hvert fald ikke grundige nok, når de skal søge job. De bærer rundt på fordomme, som de ville få afkræftet, hvis de undersøgte en potentiel kommende arbejdsplads grundigere,« siger Thomas Kantsø.

Tror jobansøgerne generelt, at de kan slappe af i det offentlige?

»Det kan man godt sige. Der er en fordom og et misforstået syn på, hvordan man arbejder i det offentlige.«

Den fordom genkender Emil Axelsen:

»Jeg forestillede mig også, at der var en bedre balance mellem privat- og arbejdsliv i det offentlige. Virkeligheden har vist sig en lidt anden. Jeg arbejder faktisk mere nu, end da jeg var ansat ved Dong Energy, men det passer mig godt.«