Depressionen breder sig i Europa

Tilliden til den økonomiske fremtid har sat nye bundrekorder blandt europæiske forbrugere og virksomheder. Centralbanker ventes at skære yderligere markant i renterne for at vende krisestemningen.

Foto: Spencer Platt / AFP
Siden 1985 har EU-Kommissionen målt de europæiske forbrugeres tillid til den økonomiske fremtid, og de har aldrig været mere pessimistiske, end de er i dag.

Dugfriske tal viser, at EUs forbrugertillidsindikator i december faldt til 67,1 point fra 74,9 point i november. Det er det hidtil laverste tal, og markant under de 71,8 point som analytikere og økonomer på forhånd havde ventet.

Samtidig viser tal fra EU-Kommissionen, at tillidsindikatoren for EUs fremstillingsvirksomheder faldt til minus 33 i december fra minus 25 i november, hvilket også er en ny bundrekord, og endelig har EU-Kommissionen regnet sig frem til, at den samlede arbejdsløshed i eurozonen steg til 7,8 procent i november fra 7,7 procent i oktober.

Centralbanker griber ind
For at forhindre at sortsynet helt slår Europas økonomi i stykker ventes de europæiske centralbanker at fortsætte med at nedsætte de officielle rentesatser aggressivt.

Klokken 13 torsdag kommer en rentemelding fra Bank of England, der siden oktober har banket renten ned fra 5 procent til 2 procent. Der er brede forventninger om, at renten mindst vil blive reduceret med yderligere 0,5 procentpoint. Men det udelukkes ikke, at rentenedsættelsen kan blive på op til 1 procentpoint.

Om en uge kommer en rentemelding fra Den Europæiske Centralbank, ECB, der også ventes at sænke renten med minimum 0,5 procentpoint til 2 procent, eller det laveste niveau i tre år.

Hvis ECB sænker renten vil Nationalbanken med næsten usvigelig sikkerhed også sænke den danske udlånsrente. Der er dog brede forventninger om, at Nationalbanken også selvstændigt vil sænke udlånsrenten, der for tiden er på 3,75 procent, måske allerede i morgen.