Departementschef: Det er ikke min underskrift

Skatteministeriets departementschef afviser gennem en talsmand, at han har sat sin underskrift på et centralt dokument i sagen om de forsvundne 6,2 mia. skattekroner.

Foto: Liselotte Sabroe. Departementschef Jens Brøchner
Læs mere
Fold sammen

Mens flere politiske partier presser på for at placere et ansvar i skattesagen, giver Skatteministeriets departementschef for første gang lyd fra sig. Departementschef Jens Brøchner har de seneste dage afvist at stille op til interview om sin rolle og mulige ansvar i den aktuelle sag, hvor Skat formodentlig er blevet franarret 6,2 mia. skattekroner.

Men nu giver han for første gang oplysninger om sagen via en talsmand fra Skatteministeriet. Departementschefen afviser, at han er blevet præsenteret »særskilt« for en revisionsrapport, som kan vise sig at være et afgørende dokument i den store svindelsag. I revisionsrapporten fra maj 2013 påpeger Skatteministeriets Interne Revision (SIR), at Skats sikring imod svindel er utilstrækkelig og bør forbedres. Men nu viser det sig, at departementschefen muligvis slet ikke har læst rapporten.

»Den pågældende rapport er ikke blevet forelagt særskilt for Skatteministeriets departementschef,« skriver analyse- og kommunikationskonsulent i Skatteministeriet Peter Christian Baggesgaard Hansen i en e-mail.

Avisen ville gerne have spurgt departementschefen, hvad der ligger i formuleringen »forelagt særskilt«, og om departementschefen læste rapporten, og om han i givet fald har reageret på den og hvordan. Men departementschef Jens Brøchner har onsdag og torsdag takket nej til avisens forespørgsler om interview. Departementschefen ønsker heller ikke at svare skriftligt på de ovennævnte spørgsmål. Gennem ministeriets presseafdeling lader Brøchner dog forstå, at det ikke er hans ansvar at følge op på den omtalte revisionsrapports anbefalinger om forbedret kontrol.

»Det er Skat (styrelsen, red.), der følger op på anbefalinger, der vedrører Skats administration,« oplyser talsmand Peter Christian Baggesgaard Hansen fra Skatteministeriet. Endvidere oplyser talsmanden, at »Skatteministeriets departementschef Jens Brøchner er enig med Skats direktør i, at det er en meget beklagelig sag, og at det er afgørende, at det nu bliver undersøgt, om der er fulgt tilstrækkeligt op på anbefalingerne fra SIR (Skatteministeriets Interne Revision, red.)«.

»Det er ikke min underskrift«

Berlingske Business er i besiddelse af den 18 sider lange revisionsrapport, som er stilet til departementschef Jens Brøchner. I torsdagsavisen blev det beskrevet, at Brøchner havde modtaget rapporten og med kuglepen havde skrevet »læst, 31.5.13, Brøchner« på side 1 i dokuments højre margen. Men departementschefen oplyser nu gennem sin talsmand Peter Christian Baggesgaard Hansen, at det ikke er hans underskrift, der står på dokumentet. Derimod stammer signaturen fra Kjeld Rasmussen. Han er i dag tidligere chef for Skatteministeriets Interne Revision.

Den omtalte rapport bliver af eksperter anset for at være central i skattesagen, da der er tale om en intern revisionsrapport fra 30. maj 2013, som advarer om, at »Det er SIRs (Skatteministeriets Interne Revision, red.) opfattelse, at Skat bør sikre sig bedre imod, at der ikke sker uretmæssig refusion af udbytteskat.«

Den nuværende departementschefs ordknaphed deles ikke af alle. Berlingskes kilder, heriblandt tidligere departementschef Peter Loft, oplyser, at det allerede fra 2010 var kendt i toppen af Skatteministeriet, at der var udfordringer med kontrollen på netop det område, udbytteskatrefusion, der er blevet storsvindlet med.

»Jeg mener at kunne huske, at Intern Revision gjorde opmærksom på problematikken i en redegørelse i 2010, og at der var usikkerhedsmomenter om refusion af udbytteskat. Jeg mener også, at vi nedsatte en arbejdsgruppe, der skulle se på mulighederne for at udbygge kontrolmulighederne,« siger Peter Loft, der var departementschef i Skatteministeriet fra 1993 til 2012.

Den omtalte revisionsrapport fra 2013 bekræfter, at Skatteministeriets Interne Revision allerede i 2010 så kritisk på kontrolniveauet og anbefalede forbedringer.

Både skatte- og ledelseseksperter samt folketingspolitikere har udtalt, at sagen er af en så alvorlig karakter, at der er behov for at placere et ansvar.

TV: Skattechef Rønnow hænger i en tynd tråd