Denne kvinde er stort set sikker på at blive næste IMF-chef

Kristalina Georgieva bliver næsten med sikkerhed den næste chef for Den Internationale Valutafond, IMF. Hun er den eneste kandidat og bliver altså efter al sandsynlighed den første IMF-chef fra et land, som har fået krisehjælp fra IMF. Den 66-årige økonom voksede op i det dengang kommunistiske Bulgarien og var selv 34, før hun fik sin egen bankkonto.

Den 66-årige bulgarer Kristalina Georgieva bliver efter alt at dømme ny chef for den Internationale Valutafond (IMF), da hun er eneste kandidat. Hun har tilbragt en stor del af karrieren i søsterorganisationen Verdensbanken, men har også haft tunge poster i EU-Kommissionen. Miljøspørgsmål, lige muligheder og bæredygtig udvikling er blandt hendes mærkesager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dominick Reuter/AFP/Ritzau Scanpix

På papiret er valget let, når den Internationale Valutafond, IMF, i begyndelsen af oktober formelt skal udpege sin næste chef. For traditionelt bestemmer medlemslandene fra Europa, hvem der leder den internationale organisation. Og Europa har kun én kandidat: Den 66-årige bulgarer Kristalina Georgieva.

Dermed ser IMF for første gang siden etableringen i kølvandet på Anden Verdenskrig ud til at få en chef, der selv kommer fra et land, som har måttet tage en IMF-støttepakke for at redde sig ud af en svær økonomisk krise.

Og hun erindrer ifølge Bloomberg kun alt for godt, hvordan det var at stå op klokken fire om morgenen for at stå i kø efter mælk, da Bulgariens økonomi i 1990erne kollapsede i overgangen fra kommunisme til vestlig markedsøkonomi. »Lad os ikke glemme det,« mindede hun om, da det i 2017 var 20 år siden hjælpepakken.

Til Financial Times har hun fortalt, at hun var 34, før hun fik sin egen bankkonto. Og det var først, da hun i 1987 flyttede til London for at studere.

»Mine bedsteforældre havde stort set ingen uddannelse. Mine forældre gik i gymnasiet. Jeg var den første i min familie, der fik en ph.d. Fra en landsby i Bulgarien til direktør for Verdensbanken – sådan ser muligheder ud,« skriver Kristalina Georgieva selv i et opslag på Twitter, som hun har pinned, altså lagt fast allerøverst på sin side som det første, man ser.

Nu skal hun efter alt at dømme løfte ansvaret for at hjælpe IMFs andre medlemslande med at navigere gennem store udfordringer, fra klimaforandringer over handelskrige og økonomisk opbremsning til især et Argentina, der ikke for første gang står over for en statsbankerot.

I forhold til sit nuværende job rykker hun dog ikke langt, faktisk kun rundt om hjørnet i Washington D.C. fra IMFs søsterorganisation, Verdensbanken, som hun har været næstkommanderende for siden 2017.

Det er også her, at hun siden 1990erne har tilbragt en stor del af sin karriere med fokus på miljø, fattigdomsbekæmpelse, lige muligheder for specielt kvinder i udviklingslande og bæredygtig udvikling.

Undervejs har hun desuden været næstformand for EU-Kommissionen med ansvar for det tunge EU-budget og før det kommissær for humanitær hjælp. Hun er også medformand for den Globale Kommission for Klimatilpasning, der for nylig advarede om et massivt behov for, at verden investerer i at tilpasse sig klimaforandringer.

Og hun har været i spil til et hav af tunge internationale poster, også til jobbet som FNs generalsekretær. Overalt har hun ry for at besidde et veludviklet politisk instinkt og evne til at skabe konsensus på tværs af brede skel, men også til at sige tingene ligeud.

Margrethe Vestager, til Financial Times

»Jeg synes, hun er et forbløffende menneske. Hun er vidende... og lige på. Hun skyer ikke konflikter, men opsøger dem ikke i sig selv.«


Selv om hun aldrig har besiddet en ministerpost i sit hjemland, er hun altså alt andet end teknokrat, og det kan der blive rigeligt brug for i IMF, hvor en af udfordringerne bliver at få medlemslandene til at øge Valutafondens økonomiske arsenal.

»Jeg synes, hun er et forbløffende menneske. Hun er vidende... og lige på. Hun skyer ikke konflikter, men opsøger dem ikke i sig selv,« udtalte EU-kollegaen Margrethe Vestager, der er EU-Kommissionens nye næstformand, forleden til Financial Times.

Til samme avis har Georgieva tidligere udtalt, at evnen til at tackle udfordringer med gåpåmod især stammer fra opvæksten i Sofia, da hendes familie på grund af hendes fars død gik fra at være relativt priviligeret til at få svære økonomiske problemer.

»Jo hårdere livet er, jo mere smiler du. Når jeg har haft det vanskeligt i livet, er det sådan, jeg har reageret. Panik? Ville det hjælpe? Nej – det drev mig til at blive moden meget hurtigere.«