Den svenske krone trykkes til laveste niveau i siden november

Den svenske krone er på retræte onsdag og er for første gang siden november dykket under 72 øre. Det sker efter en række skuffende vækstindikatorer for den svenske økonomi.

Tilliden i den svenske fremstillingsindustri dykkede til 111,3 i januar og var dermed markant lavere end de 115,5, som økonomer ifølge Bloomberg havde regnet med, at målingen ville vise.

Også forbrugertilliden var mat og faldt til 92,0, mens økonomer have sat næsen op efter en stigning til 96,3 fra 96,1 i december.

Hos Sydbank peger makroøkonom Søren V. Kristensen på, at der er flere tegn på, at svensk økonomi er på vej ind i en mindre recession. Han hælder dog stadig til, at svensk økonomi på trods af en mindre nedtur klarer skærene i 2019.

»Men det er klart, at risikoen for en svagere vækst, end vi venter i svensk økonomi, efterhånden er taget til i styrke. Derfor kan man bestemt ikke afvise, at svenskerne er på vej ind i en mere hård økonomisk nedtur. Det vil i så fald også komme til at gøre endnu mere ondt på dansk økonomi, da svenskerne er en af vores allerstørste handelspartnere,« skriver Søren V. Kristensen i en kommentar.

På valutamarkedet afspejler de mørkere udsigter sig i en svækkelse af den svenske kr. til 0,7188 kr. fra 0,7206 kr. tirsdag eftermiddag.

Der er ligeledes pres på pundet, der ligger i 8,5460 kr. mod 8,5978 kr. tirsdag kl. 17.

Nedturen satte ind tirsdag aften, hvor Underhuset stemte for en hensigtserklæring om, at briterne ikke kan forlade EU uden en skilsmisseaftale. Tidligere i januar nedstemte Underhuset dog den brexitaftale, som premierminister Theresa May havde forhandlet med EU, og en talsmand for EU-præsident, Donald Tusk, afviser onsdag, at aftalen kan genforhandles.

/ritzau/FINANS