Den store maskinindustri er på vej op

Maskinindustrien, som er den største underbranche i dansk industri, klarer sig overraskende godt. Men hele dansk industri har fortsat en produktion, der er 12 procent lavere end før krisen.

Den store danske maskinindustri, som beskæftiger 53.000 medarbejdere, og har en årlig værditilvækst på 31 milliarder kroner, klarer sig overraskende godt Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Den store danske maskinindustri, som beskæftiger 53.000 medarbejdere, og har en årlig værditilvækst på 31 milliarder kroner, klarer sig overraskende godt. Maskinindustrien er den klart største underbranche i dansk industri og har nu en produktion, der er på næsten samme høje niveau som før krisen, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

»Udviklingen viser, at danske producenter af maskiner har en god konkurrenceevne og er gode til at sælge deres produkter på verdensmarkedet,« siger cheføkonom Allan Lyngsø Madsen, der er cheføkonom hos Dansk Metal.

Fald i den samlede industri

Men generelt er dansk industri fortsat under hårdt pres. Den samlede industriproduktion blev således særdeles hårdt ramt af den økonomiske krises udbrud tilbage i 2008. Selv om produktionen har været stigende siden midten af 2009, så er produktionen hos hele dansk industri, som beskæftiger over 250.000 ansatte, fortsat hele 12 procent lavere end toppen i 2008. Den samlede beskæftigelse i industrien er også faldet med hele 75.000 personer, siden starten af 2008, og er nu nede på 256.000 personer, hvilket er det laveste i nyere tid.

Industrien er dermed sammen med bygge- og anlægsbranchen de sektorer herhjemme, der er blevet ramt hårdest af de senere års barske krise.

»Det vil tage mange, mange år, før vi når op på det niveau for produktionen, vi havde, før krisen satte ind. Når det gælder beskæftigelsen, så er det spørgsmålet, om vi nogensinde igen kommer op på samme høje niveau, som vi havde i 2008,« siger cheføkonom hos DI, Klaus Rasmussen.

Verdensøkonomien er afgørende

Han venter dog, at eksporten til næste år begynder at stige med op mod fire procent, og det vil lige akkurat være nok til at stoppe de senere års markante fald i beskæftigelsen inden for industrien.

»Hele 80 procent af industriens produktion er eksport, så det er helt afgørende for industrien, hvordan det kommer til at gå med verdensøkonomien. Vi kan håbe på, at der er en vis fremgang i sigte, sådan at de senere års faldende beskæftigelse stopper til næste år,« siger Klaus Rasmussen.

Der er da også enkelte lyspunkter. Et af dem er maskinindustrien, som står for 18,6 procent af industriens samlede værdiskabelse og 18,3 procent af de industriansatte.

»Det er derfor væsentligt, at netop denne branche formår at genvinde tidligere tiders styrke,« siger Allen Lyngsøe Madsen.

Udvikling er tegn på, at især maskinindustrien i kraft af sin høje produktivitet og kvalitet er særdeles konkurrencedygtig på det internationale marked, vurderer økonomen.

Maskinindustrien er dog ikke alene om at vise solid fremgang i produktionen. Siden andet halvår af 2009, hvor den værste økonomiske nedtur var overstået, er produktionen i medicinalindustrien steget med knap 50 procent. Møbel- og elektronikindustrien har også oplevet flotte vækstrater, men er begge forholdsvis små underbrancher målt på produktion. Derimod står det særlig slemt til i transportindustrien, som fortsat har en produktion, der er hele 26 procent lavere end i 2009.