Den stenrige Aldi-klan i bitter strid om arven

Theo Albrecht Jr. mener, at Albrecht-navnet kræver en beskeden livsstil og ser sin svigerinde, Babette, som en ekstravagant byrde for familievirksomheden Aldi Nord.

Arkivfoto. Babette Albrecht. Foto:  EPA / ROLF VENNENBERND. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rigdom har det med at fascinere. Står man uden for overklassen, er det nemt at tro, at de rige har et sorgløst liv. Læser man f.eks. kulørte medier, kan man få det indtryk, at når man er rig, omgås de kendte og smukke og har kontrol over store formuer og virksomheder, så går livet let.

Arvingerne efter brødrene Karl og Theodor Albrecht Senior, der begyndte med én butik i Essen i Ruhr-distriktet og udviklede den til verdens største discount supermarkedskæde Aldi, er tilsammen god for 46 milliarder dollar – mere end 300 milliarder kr.

Den del af Albrecht-familien, der kontrollerer den ene gren af Aldi, Aldi Nord, er nr. 44 på Forbes-listen over verdens rigeste og god for omkring 125 milliarder kr.

Men det har ikke gjort livet let for den stenrige Aldi-slægt.

De to hovedejere i Aldi Nord, Theo og Babette Albrecht, har i retten kæmpet en bitter juridisk kamp om magten i det tyske detail­imperium, som også omfatter den amerikanske supermarkedskæde Trader Joe’s samt deres egne Aldi-butikker.

Siden 2013 de været i et bittert juridisk opgør om magten i Aldi, hvis danske forretning siden 2010 har tabt mere end en milliard kr. Det har ført til, at giganten, der på verdensplan har 10.000 butikker, har besluttet at lukke en række butikker – heriblandt i Danmark.

Rigmanden har bl.a. udtalt til den tyske erhvervsavis Handelsblatt, at familiestridigheder har stået i vejen for nøglebeslutninger i koncernens topledelse om investeringer i butiksmoderniseringer i Danmark og Frankrig.

At spørgsmål om kontrol

Den pressesky Theo Albrecht Jr. mener, at ­Albrecht-navnet forpligter til en beskeden livsstil. Men det kniber det med hos Babette ­Albrecht, enke efter hans lillebror, Berthold, der døde af kræft i 2012.

Theo Albrecht skrev i 2014 i et brev til Babette, at hun var en byrde for familiens virksomhed ved at nægte at underordne sin private livsstil Aldi-gruppens interesser. Han har offentligt angrebet hende for at trække penge ud af én af familiens tre fonde og føre et ekstravagant liv med investeringer i kunst og klassiske biler.

Theo Albrecht kritiserer Babette Albrecht for, at hun og hendes fem børn trækker alt for mange penge ud af koncernen. Han bruger tvisten til at forsøge at vriste indflydelse fra Babette Albrecht og hendes børn – og dermed sikre sig kontrollen over Aldi Nord.

Det er lykkedes svigerinden at indsætte to af sine døtre i den fond, der ejer hendes afdøde mands aktier i dagligvarekoncernen. Mens den tyske konkurrent Lidl ekspanderer og moderniserer sine butikker, blokerer Babette Albrechts døtre for vigtige beslutninger, hævder Theo Albrecht.