Den som flaskehalsen peger på ...

Fredagsmening. Mangel på arbejdskraft er et akut problem i dansk erhvervsliv, og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) erkender, at der skal handles nu, hvis ikke opsvinget skal lide under flaskehalse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Umiddelbart virker det ikke som om beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har noget at bekymre sig om.

Ledigheden i Danmark er styrtdykket til det laveste niveau i 30 år, og arbejdsløshed er slet ikke et tema længere.

Alligevel er alt ikke fryd og gammen på ministerkontoret for netop nu er der fokus på det stik modsatte end arbejdsløshed, nemlig mangel på kvalificeret arbejdskraft, også kaldet flaskehalse.

Og her mener Claus Hjort Frederiksen, det handler om to ting, nemlig hvordan vi får de ældre medarbejdere til blive et par år længere i jobbet, hvordan vi får flere ledige til at opgive dagpenge og kontanthjælp.

Comeback til jobrotation- Det handler om at udnytte det opsving vi oplever i øjeblikket til at få så mange i arbejde som muligt. Her hviler der først og fremmest et tungt ansvar på virksomhederne, kommunerne og arbejdsformidlingen. Men som politikere har vi også et kæmpe ansvar for at sørge for de bedste rammer, som overhovedet muligt, så flere kan komme i arbejde, siger Claus Hjort Frederiksen.

I sin stræben efter at nå det mål, vil Claus Hjort Frederiksen give comeback til den ellers forældede jobrotationsordning, der havde sin storhedstid for ti år siden. Ordningen går i sin enkelthed ud på, at en virksomhed der sender en medarbejder på kursus får tilskud til at hyre en vikar i perioden. I øjeblikket er der kun omkring 1.000 mennesker i job-rotation, hvilket skyldes, at det er ekstremt besværligt for en virksomhed at søge om tilskud til at rotere job.

- Jeg må erkende, at jobrotationsordningen har været alt for bureaukratisk. Det skal vi lave om på, og derfor vil vi fremover give virksomheden et engangsbeløb på 250.000 kroner, som skal dække omkostninger til den ansattes efteruddannelse og vikarens løn, siger han.

Trappemodel skal nytænkesDet vil ifølge Claus Hjort Frederiksen være med til at gøre jobrotation mere attraktiv, både fordi erhvervslivet slipper for papirarbejde, men også fordi det offentlige ikke længere blander sig i, hvilken type uddannelse den kvarte million bruges til.

Når det handler om at få flere i arbejde, har nye tal fra Danmarks Statistik og HTS-A for nyligt påvist, at der er kommet 60.000 flere nydanskere i job de sidste otte år. Trods de tal er det stadig omkring halvdelen af de arbejdsdygtige indvandrere, der ikke har et job.

Et faktum, der ifølge Claus Hjort Frederiksen understreger behovet for en langt mere målrettet indsats i forhold til integration på arbejdsmarkedet.

Her er det specielt trappemodellen ministeren sætter sin lid til, men det kræver, at jobmodellen med de tre trappetrin gennemgår en fuldstændig ombygning.

- Desværre må jeg konstatere at trappemodellen har en uhyggelig lille effekt. Den enkelte skal føle, at der sker et personligt fremskridt. At man kommer tættere på et rigtigt job. Her har trappemodellen fuldstændig svigtet, fastslår han og påpeger, at modellen skal relanceres med endnu mere fokus på endnu tættere kontakt med virksomhederne. Netop det at få de ældre til at blive et par år ekstra på jobbet er ifølge ministeren helt centralt. Det er en af grundende til, at regeringen over en årrække vil hæve efterlønsalderen til 63 år.

Kritik fra erhvervslivetStore dele af erhvervslivet har kritiseret den beslutning, og i stedet krævet en direkte afskaffelse af den folkekære efterløn. Men det mener Claus Hjort Frederiksen ikke kan lade sig gøre.

- Efterløn og pension er så følsomme emner, at vi ikke bare kan sløjfe dem uden videre. Masser af folk har betalt til ordningen gennem flere år, så den betyder meget for dem. Omvendt skal vi så sørge for at efterlønnen bliver forbeholdt dem, der er nedslidte, fastslår han.

I en erkendelse af, at efterlønnen ikke forsvinder fra den ene dag til den anden, har ministeren flyttet fokus over på såkaldte senioraftaler, som er en kontrakt mellem virksomheden og den ældre medarbejder.

Hjælp til senioraftalerTypisk bliver arbejdergiver og medarbejder i fællesskab enige om færre og mere fleksible arbejdstider, og måske vælger man at give den erfarne ansatte nogle andre funktioner i virksomheder.

Claus Hjort Frederiksen er stor tilhænger af den slags aftaler, og han opfordrer alle virksomheder til at få lavet en senioraftale med de ældre medarbejdere, inden det er for sent.

- For at hjælpe de enkelte virksomheder med at lave aftaler til den enkelte medarbejder, tilbyder vi fem timers konsulentbistand. Det hjælper firmaerne med at få lavet nogle gode aftaler med deres ældre medarbejdere, siger han uden at lægge skjul på, at det ikke altid er lige nemt at tage en senior-snak med de ansatte.

- Mange ældre ansatte misforstår en samtale som ensbetydende med, at de er på trapperne til at få blive afskediget. Det er meget uheldigt, og derfor er det vigtigt, at vi får oplyst virksomhederne og de ansatte om, hvad en seniorsamtale indebærer. Det handler jo netop om at gøre lidt ekstra for at holde på de gråhårede. Vi kan simpelthen ikke undvære dem, slutter Claus Hjort Frederiksen.