Den offentlige beskæftigelse falder fortsat

Den offentlige beskæftigelse falder, mens den private beskæftigelse stiger.

Foto: brian berg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år faldt beskæftigelsen i offentlig forvaltning og service med 9.800 personer i forhold til året før. Det svarer til et fald på 1,2 pct.

Samtidig steg beskæftigelsen i private virksomheder og organisationer med 3.900 personer svarende til 0,2 pct.

Samlet faldt beskæftigelsen i det offentliges tjeneste fra 2010 til 2012 med gennemsnitligt 12.300 personer pr. år svarende til 1,5 pct. pr. år.

Over de samme to år steg beskæftigelsen i virksomheder og organisationer med 5.000 personer pr. år svarende til 0,3 pct. pr. år, oplyser Danmarks Statistik.

Udviklingen i henholdsvis offentlig og privat beskæftigelse sætter sig også spor i fordelingen mellem mænd og kvinder. Fra 2011 til 2012 faldt kvinders beskæftigelse med 13.500 personer svarende til 1,1 pct., mens mænds beskæftigelse steg med 7.600 personer svarende til en halv pct.

Over to år er kvinders beskæftigelse faldet med 1,4 pct. pr. år, mens mændenes i samme periode steg med 0,8 pct. pr. år.

»Denne udvikling hænger sammen med, at en meget stor del af kvinderne, 45 pct., er beskæftiget i offentlig forvaltning og service, mens mænd i helt overvejende grad, 83 pct., er beskæftiget i virksomheder og organisationer,« skriver Danmarks Statistik.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra tænketanken CEPOS er overrasket over udviklingen.

»Det er bemærkelsesværdigt, at den offentlige beskæftigelse i 2012 faldt med 9.800 personer. Det er andet år i træk, at den offentlige beskæftigelse falder, så vi siden 2008 har haft et fald i den offentlige beskæftigelse på ca. 25.000 personer. Det skyldes i høj grad nulvæksten i det offentlige forbrug kombineret med sanktionsmekanismen, der medfører bøder til kommuner, der bruger for mange penge. Det har fået kommunerne til at nedbringe medarbejderantallet. Hertil kommer, at man formentlig har brugt lejligheden til at høste nogle af de effektiviseringsgevinster, der bør følge af den store kommunalreform i form af stordriftsfordele, bedre ledelse mv.,« siger Mads Lundby Hansen.

Han bemærker dog også, at den offentlige beskæftigelse fortsat er højere end i 2008, fordi der i de to første år af krisen - 2009 og 2010 - blev ansat godt 28.000 personer i den offentlige sektor.

»Derfor er der fortsat potentiale for at effektivisere den offentlige sektor. Det skal også bemærkes, at det offentlige forbrug som andel af BNP udgør ca. 28,6 pct. af BNP i 2012. Det er højt i historisk perspektiv. Under Poul Nyrup lå udgiftsandelen på 25-26 pct. af BNP,« siger Mads Lundby Hansen.