Den musikalske skandale

Den enorme budgetoverskridelse var ikke det eneste skandaløse ved Melodi Grand Prix i København 2014.

ARKIVFOTO 2014 af Eurovision 2014 i København (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flot så det ud, da Eurovision Song Contest rullede hen over TV-skærmene lørdag 10. maj 2014, men hvad der foregik bag kulisserne i København var ikke noget kønt syn.

Det oprindelige budget for Projektselskabet bag Eurovision skred med 77 millioner kroner. I alt kostede showet 334 millioner kroner, og mindst fire myndigheder har set nærmere på mulige lovovertrædelser og de enorme budgetoverskridelser i forbindelse med Eurovision Song Contest.

Projektselskabet havde bl.a. glemt millioner til el, rengøring og toiletter, som Metroxpress kunne fortælle i en af avisens mange afsløringer i sagen. Herunder at budgettet for det store show kun fyldte én A4-side.

Store budgetoverskridelser

Projektselskabet havde blandt andet budgetteret med 400.000 kroner til varme og aircondition, men regningen endte på over ti millioner kroner. Flere poster i projektselskabets budget var overskredet med flere hundrede procent.

Projektselskabet er ejet af Wonderful Copenhagen, hvis daværende bestyrelse ifølge Erhvervsstyrelsen kan stilles til ansvar og afkræves en erstatning på 46 millioner kroner. Tre bestyrelsesmedlemmer går dog fri, fordi de på et afgørende møde stemte imod den øvrige bestyrelses beslutning om at dække en underbalance på 58 millioner kroner.

Som følge af den store budgetoverskridelse og de mange afsløringer i Metroxpress valgte Wonderful Copenhagen i august 2014 at fyre den ansvarlige underdirektør Martin Bender.

Store ordrer til vennerne

Metroxpress kunne i sine afsløringer også berette om, hvordan firmaer med tilknytning til Wonderful Copenhagen fik store ordrer i forbindelse med showet. Således fik blandt andet reklamefirmaet Formegon, advokatfirmaet Lett og supermarkedet Inco ordrer for millioner i alt, skrev avisen. Fælles for alle tre firmaer er, at de hvert år lægger tusindvis af kroner i Wonderful Covpenhagens kasse gennem Copenhagen Alliance-netværket.

Gratisavisen afslørede også nepotisme i den københavnske turistorganisation, da det kom frem, at tre ud af fire direktører i Wonderful Copenhagen havde fået ansat nære familiemedlemmer, hvilket dog ikke havde nogen forbindelse med det internationale Melodi Grand Prix.

18. august 2014 trak Michael Metz Mørch sig som bestyrelsesformand for Wonderful Copenhagen som følge af underskuddet efter det store show. To dage efter blev Peter Højland, tidligere direktør i SAS og Superfos, indstillet som ny formand for Wonderful Copenhagen af Region Hovedstaden. Han fik til opgave at rydde op efter Eurovision og fik samtidig lovning på et ekstraordinært tilskud på 46 millioner kroner.