Den lave rente bider sig fast i Danmark

Danskerne kan godt indstille sig på, at renten vil være lav i lang tid fremover. Prisen for de lave renter er et lavvækstsamfund, der kan blive ramt af »den japanske syge«.

Danmark kan stå foran en helt ny økonomisk epoke, hvor renten vedvarende holder sig lav, og hvor det er muligt at låne penge mange år fremover til priser, som ingen havde forestillet sig for blot få år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Palmelund.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark kan stå foran en helt ny økonomisk epoke, hvor renten vedvarende holder sig lav, og hvor det er muligt at låne penge mange år fremover til priser, som ingen havde forestillet sig for blot få år siden.

En stribe danske og udenlandske topeksperter vurderer alle, at Europa og Danmark med stor sandsynlighed er ved at blive fanget i en fælde med svag vækst, som i årevis fremover vil fryse renten fast nede omkring nul procent.

Af samme grund retter Berlingske Business nu søgelyset mod konsekvenserne af den historisk lave rente. I de kommende dage kaster vi lys over, hvordan rentens lunefulde nedtur udfordrer både boligejere, unge, ældre, virksomheder, staten og den finansielle sektor på dramatisk vis.

Vi ser også på internationale konsekvenser og årsager til, at Danmark i en periode har haft noget så enestående som negative renter, hvor bankerne skulle betale for at have penge placeret i Danmarks Nationalbank.

Både professor Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School (CBS) og lektor Morten Skak fra Syddansk Universitet peger på, at renten med stor sandsynlighed holder sig lav flere år frem i tiden. Morten Skak taler ligefrem om, at Danmark kan ende i en situation, der minder om Japan, som har haft nul-renter gennem to tabte årtier, mens økonomien har stået stille.

Investeringschef Ewen Cameron Watt fra verdens største kapitalforvalter, Blackrock, siger også, at renten formentlig holder sig nede omkring højst et par procent i årtier fremover, fordi den økonomiske vækst i stort set alle vestlige lande fremover bliver lavere end før.

Et udsagn, som investeringsdirektør Claus Stampe fra Pension Danmark er enig i. Han peger på, at væksten og dermed også renten holdes nede af en aldrende europæisk befolkning, en gigantisk privat og offentlig gæld, som skal bringes ned, men også af manglende vilje i mange lande i Europa til at gennemføre reformer, der kan skabe vækst.

»Vores bedste bud er, at den ti-årige rente holder sig på det aktuelle lave niveau omkring 2,0 til 2,5 procent i flere år. Det er markant mindre end før finanskrisen,« siger Claus Stampe.