Den globale handel tabte pusten i 2019

Den globale handel var under pres sidste år, og udviklingen ser ud til at været fortsat ind i 2020. Det viser de seneste tal i det globale handelsindeks, DHL Global Trade Barometer.

Den globale handel har tabte pusten i 2019, viser de seneste tal for DHL Global Trade Barometer. Arkivfoto: Frederic J. Brown/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den globale handel har tabt pusten.

Det viser de seneste tal i DHL Global Trade Barometer, der fire gange om året tager temperaturen på udviklingen i den globale handel.

På tre måneder er DHL Global Trade Barometer faldet fra indeks 47 til indeks 45. Et tal under 50 markerer forventet tilbagegang i verdenshandlen, mens et tal over 50 markerer forventet fremgang.

Tilbagegangen fra indeks 47 til 45 er blot det seneste fald. Siden DHL-indekset toppede i 2017, har den generelle tendens været faldende.

Det skyldes især, at handelskrigen mellem verdens to største økonomier, USA og Kina, har været med til at lægge en dæmper på handelen i 2019. Samtidig er verdensøkonomien gået ned i gear.

Faldet i DHL-indekset skal dog også ses i lyset af, at verdenshandelen var i kraftig fremgang frem til 2017, påpeger Tim Scharwath, der er adm. direktør for DHL Global Forwarding & Freight.

»Vi skal dog huske på, hvor vi kom fra: Den hurtige vækst, som verdenshandelen har oplevet de senere år, har været lidt som at bestige Mount Everest. Nu er vi på vej ned igen, men vi trækker stadig vejret i højderne,« udtaler Tim Scharwath i en pressemeddelelse.

DHL Global Trade Barometer er baseret på tal for im- og eksport for syv af verdens største økonomier, der tilsammen repræsenterer 75 procent af den globale handel.

Med undtagelse af Indien peger DHL-indekset mod faldende handel i alle de store lande, der indgår i indekset. Værst ser det ud for Kina, men heller ikke for et par af Danmarks største eksportmarkeder, Tyskland og Storbritannien, peger DHL-indekset mod fremgang i handelen i de kommende måneder.

DHL-indekset for verdenshandelen bygger på tal fra slutningen af 2019. Efterfølgende har USA og Kina underskrevet en såkaldt »fase 1«​-handelsaftale, der blandt andet indebærer, at Kina har forpligtet sig til at øge indkøbet af amerikanske varer for et stort milliardbeløb over de kommende år.

Det peger isoleret set mod fremgang i verdenshandelen. Der er dog stadig store knaster i forholdet mellem verdens to største økonomier, der først ventes behandlet efter det amerikanske præsidentvalg i november.