Den europæiske rente bankes endnu længere ned

Med et minus på 0,3 procent er indlånsrenten i Den Europæiske Centralbank, ECB, nu lavere end nogensinde før. Yderligere stimulanser til økonomierne i Europa er på vej.

Foto: KAY NIETFELD

Den europæiske rente synker endnu dybere. Centralbanken ECB har netop sænket dag-til-dag renten fra minus 0,2 til minus 0,3 procent - det laveste niveau nogensinde.

Rentefaldet var ventet af de fleste økonomer. Men det begrænser sig til bankernes indlånsrente i centralbanken. De øvrige rentesatser fastholdes uændrede. Refinansieringsrenten og udlånsrenten fastholdes uændrede på henholdsvis 0,05 og 0,3 procent.

Selv om et flertal af økonomerne havde forventet en rentesænkning på de 0,1 procentpoint, så har der alligevel været tanker om, hvorvidt centralbankchef Mario Draghi have flere stimulanser til den slæbende økonomiske vækst i Europa.

Nu venter den finansielle verden på pressemødet kl. 14.30, som Mario Draghi altid afholder i kølvandet på rentemeddelelserne. Her vil det vise sig, om banken sætter ind med andre midler til at stimulere de europæiske økonomier. At dømme efter bankens kortfattede meddelelse har centralbankchefen planlagt yderligere tiltag.

»Yderligere pengepolitiske tiltag vil blive kommunikeret af præsidenten for ECB på pressemødet kl. 14.30,« hedder det i meddelelsen.

Ud over rentesatserne har Mario Draghi og ECB brugt et omfattende program for støtteopkøb af obligationer. Det er i øjeblikket på i alt 60 mia. euro om måneden og løber frem til september 2016.

Ifølge økonom Las Olsen, Danske Bank, var rentesænkningen alene lidt mindre end forventet, og derfor forventer han yderligere tiltag.

»Blandt andet regner vi med, at det månedlige opkøb af obligationer bliver både større og længerevarende, end der nu er planlagt. Det er også på pressemødet, at ECB-chef Mario Dragi vil fremlægge begrundelsen for rentenedsættelsen, og give indikationer af, hvad retningen er i fremtiden,« skriver han i en kommentar.

ECBs hovedmål er at stimulere væksten i Europa, og den bruger blandt andet inflationen i euroområdet som rettesnor.

»Inflationen er fortsat er langt lavere end ECB's målsætning. Nye tal viste onsdag, at inflationen i oktober blot var 0,1 procent, mens målet er, at den skal være tæt på to procent,« skriver Las Olsen.

Den lave inflation indikerer, at der kan gøres meget mere for at stimulere økonomierne, uden at euroens værdi falder.