Den europæiske økonomi ramt af ny vinterforkølelse

Vinterstemningen har lagt sig over den europæiske og danske økonomi. EU-Kommissionen skruer ned for forventningerne for den økonomiske vækst i de kommende år. Der er stadig tale om et svagt opsving, men det vil gå endnu langsommere end tidligere forventet.

foto: ZURAB KURTSIKIDZE Fold sammen
Læs mere

Opsvinget i den danske og europæiske økonomi er på lavt blus, og det vil blive endnu langsommere end tidligere beregnet i de kommende år. Det fremgår af den seneste økonomiske prognose fra EU-Kommissionen.

Der er tale om en lidt halvkold vinterprognose, hvor forventningerne til væksten i den europæiske økonomi er skruet lidt ned. Tidligere regnede Kommissionen med en vækst i år på 1,7 procent i Europa, hvor buddet fra i sommer lød på 1,8 procent.

I Danmark venter Kommissionen ligeledes en fremgang i økonomien på 1,7 procent i 2016, hvilket er nedjustering på 0,2 procent

Økonomer over en bred kam understreger, at der er udsigt til, at det svage opsving fortsætter og vil bide sig fast. Men det går trægt, og de nye tal fra Kommissionen lægger pres på Den Europæiske Centralbank, ECB, for at sænke rente på næste rentemøde i banken i begyndelsen af marts. Eurorenten er i øjeblikket nede på -0,65 procent

»Vi forventer, at ECB sætter renten yderligere ned i det negative territorium i marts. ECB har slet og ret ikke råd til at skuffe markedet, der allerede nu har taget forskud på en kommende rentenedsættelse med faldende markedsrenter til følge,« siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit, der mener, at prognosen tegner et realistisk, men optimistisk billede af dansk økonomi.

»Det skal vi glæde os over, da en positiv vurdering fra EU-kommissionen er med til at sikre dansk økonomis status som en sikker havn og dermed fastholde det nuværende historisk lave renteniveau,« siger Tore Stramer.

For optimistisk

Fra den positive side fremhæver flere økonomer, at prognosen viser, at gældskrisen og finanskrisen endelig har sluppet sit tage i den europæiske økonomi. Økonomien er i bedring og der er vækst i det meste af Europa.

Cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, mener dog, at Kommissionen er for optimistisk, når det gælder Danmark. De seneste tal fra Danmarks Statistik viste, at den danske økonomi havde det svært i slutningen af sidste år. Der skal rimeligt meget tryk på økonomien i den kommende tid, hvis vi skal nå en vækst på de 1,7 procent, som Kommissionen forudser.

»Vi venter således umiddelbart nok snarere en vækst i år i størrelsesorden 1,25 procent – ikke ret forskellig fra væksten i 2015,« siger Steen Bocian.

Fortsat høj ledighed

Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, fremhæver, at fra man sidste forår talte om det »lyseste forår i mange år« er tonen i EU-kommissionen nye vinterprognose blevet lidt mere afdæmpet. Opsvinget lever, men vurderes at være blevet mere skrøbeligt. Erik Bjørsted hæfter sig specielt ved, at ledigheden i Euroområdet forventes at være på hele ti procent også i 2017.

Mange af de europæiske lande er tynget af alt for mange personer, som har været uden job i for lang tid. Det vil være en hæmsko for både den europæiske og danske økonomi i de kommende år.

»Grunden til at det går så langsomt med at få ledigheden ned er dels, at opsvinget ikke er så kraftigt, men derudover er mere end halvdelen af de arbejdsløse i euroområdet langtidsledige, hvilket vil sige, at de har været uden arbejde i mere end et år. Mere end halvdelen af disse har endda været uden arbejde i mere end to år,« siger Erik Bjørsted.

»Gruppen af langtidsledige befinder sig meget langt fra arbejdsmarkedet og langtidsledighed er meget vanskeligt at bekæmpe, og det vil fremadrettet begrænse og tynge væksten i euroområdet. Samtidig udfordrer det væksten i Danmark, fordi vi er meget afhængige af, hvordan det går i euro-land,« siger Erik Bjørsted.