Den Europæiske Centralbank kritiseres af Europas sværvægtere

ECB's præsident Mario Draghi bliver nu kritiseret hårdt af både den franske og den tyske centralbank, som er dybt utilfredse med de massive opkøb af obligationer, der kom nye oplysninger om torsdag.

Kritik fra de to største økonomier i euroområdet, er noget af det sidste som Mario Draghi, der er præsident for ECB, kan ønske sig i den aktuelle situation, hvor inflationen er lav og aftagende og presset mod ECB for at handle er større end nærmest nogensinde før. Fold sammen
Læs mere
Foto: CIRO DE LUCA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den franske centralbankchef Christian Noyer, som også sidder i ECB's styrelsesråd, kritiserer nu samme med kollegaer fra Tyskland og Østrig ECB's aktuelle planer om at starte opkøb af forskellige typer af erhvervs- og realkreditobligationer.

Christian Noyer er utilfreds med den måde, hvor opkøbene skal finde sted på, mens centralbankchef Ewald Nowotny fra Østrig, og topchefen for den tyske Bundesbank, Jens Weidmann, har den opfattelse, at ECB løber en alt for stor risiko ved at købe obligationer op for op mod 1.000 milliarder euro, hvilket i værste fald kan påføre ECB store tab.

De tre centralbankdirektører vil ikke selv udtale sig om sagen, men har ladet deres synspunkter sive til presses via talsmænd.

Kritik fra de to største økonomier i euroområdet, er noget af det sidste som Mario Draghi, der er præsident for ECB, kan ønske sig i den aktuelle situation, hvor inflationen er lav og aftagende og presset mod ECB for at handle er større end nærmest nogensinde før.

Mario Draghi gav torsdag lidt flere oplysninger til offentligheden om, hvordan ECB vil købe obligationer op i den kommende tid.

Han kom dog ikke med præcise tal for, hvor stor opkøb, der kan blive tale om, men nøjes med at sige, at ECB's balance skal op på samme niveau som i 2012.

I den første uge af 2012 var balancen hos ECB på 2.690 milliarder euro, mens den otte uger senere var på 3.020 milliarder euro.

Det betyder, at balancen fra det nuværende niveau kan øges hos ECB med et sted mellem 650 og 1.000 milliarder euro. Opkøb af denne kaliber skal efter planen finde sted over de næste to år, og dermed være på mellem 27 og 41 milliarder euro om måneden, hvis de fordeles ligeligt henover de to år.

Christian Noyer er utilfreds med opkøbsprogrammet, fordi det ikke inddrager de 18 centralbanker.  Det er en ændring af den ellers decentrale politik, som ECB tidligere har haft, og som har inddraget de lokale centralbanker i euroområdet i forbindelse med opkøb og refinansiering, når det har været nødvendigt.

Men i dette tilfælde har ECB hyret andre til at gennemføre opkøbene, også selv om den franske centralbank selv mener, at den har en lang erfaring med at vurdere kvaliteten af de ABS-papirer, som ECB efter planen blandt andet vil købe.

Christian Noyer har tidligere sagt, at det er meget afgørende, hvilke ABS-papirer, der købes op, og det derfor betyder mindre, hvor store opkøbere er.

ABS er en slags kurv af privat gæld, eksempelvis bil og forbrugslån, som bankerne ligger inde med. Køber ECB disse risikofyldte papirer, aflaster de bankerne for en risiko, som gerne skulle sætte dem i stand til at låne mere ud på andre områder.

Det var lidt af en skuffelse torsdag for de finansielle markeder, at ECB ikke kom mere ind på, om de også vil købe statsobligationer op på et tidspunkt. Men det kan ECB efter manges opfattelse blive presset til at gøre, hvis inflationen fortsætter med at aftage. Den var ifølge de sidste nye estimater fra Eurostat nede på 0,3 procent i september. ECB's mål er at holde inflationen tæt på eller lige under to procent.