Den europæiske centralbank afslutter »et af de mest omfattende pengepolitiske eksperimenter nogensinde«

Den Europæiske Centralbank (ECB) forlænger sit opkøbsprogram af obligationer frem til udgangen af 2018, oplyser banken i forbindelse med sit rentemøde torsdag.

Den Europæiske Centralbank (ECB) forlænger sit opkøbsprogram af obligationer frem til udgangen af 2018, oplyser banken i forbindelse med sit rentemøde torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND

Den Europæiske Centralbank afslutter opkøbsprogram til december. Det oplyser banken ifølge Ritzau Finans.

Programmet, der skal stimulere væksten i europæisk økonomi, i øjeblikket er på 30 milliarder euro om måneden.

Det stod til at blive afsluttet ved udgangen af september, men det bliver fra oktober halveret til 15 milliarder euro frem til og med december.

»Det kan tages som en opstramning, at der bliver sat dato på udløbet af opkøbsprogrammet, mens det nærmere er en lempelse, at der er lang tid til første mulige renteforhøjelse,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

»Markederne har hæftet sig mest ved det sidste, så markedsrenterne og euroen falder lidt.

I Formuepleje konstater direktør og partner Henrik Franck, at der med beslutningen er sat en stopper for et af de mest omfattende pengepolitiske eksperimenter nogensinde. I alt har banken siden marts 2015 ladet seddelpressen rulle og pumpet 2400 mia. euro ud i økonomien via sine obligationsopkøb.

- Nu er operationen snart overstået, og patienten har overlevet. Europas økonomi er nu i en forfatning, hvor man har en formodning om, at den kan stå på egne ben, uden at ECB holder hånden under økonomien, vurderer Henrik Franck og uddyber:

- Det er alt i alt en god nyhed, men risikoen er selvfølgelig, hvis det viser sig, at man udfaser opkøbsprogrammet for tidligt – ikke mindst med tanke på udfordringerne i Italien.

I Danske Bank venter Las Olsen dog i første omgang kun vil føre til begrænsede rentestigninger.

- Når opkøbsprogrammet slutter, vil det alt andet lige trække i retning af højere lange renter. Det er der også andre ting, der gør, blandt andet USA’s meget store behov for at låne penge. På grund af de lange udsigter til egentlige renteforhøjelser regner vi med en ret behersket stigning i de lange renter næste år, men det er klart, at usikkerheden er endnu større, når ECB ikke længere er storopkøber af obligationer, konstaterer Danske Banks cheføkonom.

Rekordlavt renteniveau fastholdes til i hvert fald sommeren 2019.

Indskudsrenten er dermed fortsat minus 0,40 procent, mens refirenten er på 0,00 procent.