Den danske Rolls-Royce-model

Den danske velfærdsmodel vækker opsigt i USA. Amerikanerne skriver måbende om vores overdådige velfærdssamfund, hvor ledige nu "kun" kan få dagpenge i to år.

New York Times' netlæsere stifter for tiden bekendtskab med den danske velfærdsmodel. Her et billede fra "danskerbyen" Solvang i Californien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Solvang Conference & Visitors Bu
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig er det slet ikke nogen nyhed, at Danmark vil afkorte den periode, der kan modtages dagpenge i, fra fire til to år. Det blev beslutter med regeringens såkaldte genopretningsplan. Men i USA vækker det opsigt. En artikel i The New York Times om, at Danmark er ved at "trimme sit beundrede sociale sikkerhedsnet," er således blandt de mest læste, mest e-mailede og mest diskuterede artikler - for anden dag i træk. Læs mere: Vi skal selv betale mere af vores velfærd Det er beretningen om det "lille, rolige land med 5,5 millioner mennesker, hvor ingen falder gennem sprækkerne," som amerikanerne åbenbart finder uhyre interessant. "Forfatningen garanterer danskere ret til at arbejde og til at modtage offentlig støtte, hvis de snubler," hedder det ordret i artiklen. Men samtidig skriver de også med en vis skadefryd, at det er blevet en for stor udfordring selv for de gavmilde danskere, at "opretholde en godgørende barnepige stat, der har verdens mest overdådige sociale sikkerhedsnet." Læs mere: Penge til velfærd er under pres Men velfærdssamfundet er næppe under afvikling i Danmark, slås det fast. For kun få danskere klager over en indkomstskat på 50 procent, og den omfattende økonomiske hjælp som gives til arbejdsløse, pensionister og sundhedsvæsenet. Undersøgelser hævder faktisk, at danskerne er det mest lykkelige folk på jorden, fremhæves det. Der skrives også om en Rolls-Royce behandling af borgerne, og hvordan det er lykkedes at holde arbejdsløsheden nogenlunde lav ”trods et overdådigt velfærdssystem.” Læs selv hele artiklen her.